E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4884
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1

Par nodokli no mantota vienīgā nekustamā īpašuma pārdošanas

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
29. jūlijā, 2014
Jūlija

Labdien! Sakiet, lūdzu, vai ir jāmaksā nodoklis no nekustamā īpašuma pārdošanas ienākuma? Situācija ir šāda - es saņēmu no tēva mantojumā māju, kurā dzīvoju un biju deklarēta līdz 16 gadiem (tagad man ir 50), man nepieder neviens cits īpašums, bet deklarēšanas vieta no 16 gadiem bija cita (dzīvoju pie vīra). Paldies!

A
atbild:
01. augustā, 2014
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ienākums no nekustamā īpašuma pārdošanas ir ar nodokli apliekams kā ienākums no kapitāla pieauguma (likme ir 15% no starpības, kāda veidojas starp pārdošanas un iegādes vērtību; ja šāda starpība veidojas).

Likums "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" vispārējā gadījumā nosaka: Ar nodokli netiek aplikts ienākums no tāda nekustamā īpašuma atsavināšanas, kas īpašumā (no dienas, kad attiecīgais nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā) ir ilgāk par 60 mēnešiem un vismaz 12 mēnešus pēc kārtas (minētajā 60 mēnešu periodā) līdz atsavināšanas līguma noslēgšanas dienai ir personas deklarētā dzīvesvieta, kas nav deklarēta kā maksātāja papildu adrese.

Vairākos gadījumos ienākums netiek aplikts ar nodokli.

Ar nodokli netiek aplikts ienākums, pārdodot nekustamo īpašumu, ja tas maksātāja īpašumā (no dienas, kad attiecīgais nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā) ir ilgāk par 60 mēnešiem un pēdējos 60 mēnešus līdz nekustamā īpašuma atsavināšanas dienai ir bijis maksātāja vienīgais nekustamais īpašums. Ja nekustamais īpašums, kuru atsavina, ir mantots līgumiskā, testamentārā vai likumiskā ceļā no fiziskās personas, kuru ar maksātāju saista laulība vai radniecība līdz trešajai pakāpei Civillikuma izpratnē, uzskatāms, ka nekustamais īpašums ir maksātāja īpašumā no dienas, kad attiecīgais nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā kā mantojuma atstājēja īpašums.

Jūsu gadījumā varētu būt piemērojama šī likuma norma, no kuras secināms, ka nodoklis nebūtu jāmaksā.

Nodokļa maksāšanas jautājumus savā konkrētajā situācijā varat noskaidrot Valsts ieņēmumu dienestā jebkurā klientu apkalpošanas centrā. VID informatīvais tālrunis 67120000.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas