E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4880
Lasīšanai: 2 minūtes

Darbinieka uzteikums

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
28. jūlijā, 2014
Renāte.

Labdien! Trīsdesmito gadu strādāju valsts iestādē. Man ir 60 gadi. Darbs ir atbildīgs, kuru uzņēmos strādāt no 2013.gada 1.decembra, tagad saslimu, no 25.augusta ieskaitot, bet darba dienu pabeidzu. Es saprotu: lai saglabātu savu veselību, šajā amatā nevēlos atgriezties. Kopš 2013.gada septembra neesmu bijusi atvaļinājumā, tādēļ man trīs jautājumi. 1.Vai man pēc slimošanas rakstīt atlūgumu? 2.Vai pēc slimošanas labāk izmantot atvaļinājumu? 3.Uzskatu, ka pareizāk rakstīt atlūgumu, pusēm vienojoties? Jau iepriekš Jums paldies par atbildēm .

A
atbild:
30. jūlijā, 2014
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba likuma 100.pants paredz tiesības darba ņēmējam lauzt darba līgumu pēc paša vēlēšanās, paziņojot par to darba devējam rakstveidā. Pēc uzteikuma iesniegšanas darbiniekam darba attiecības var turpināties vienu mēnesi vai mazāk, ja puses par to vienojas. Uzteikumu labāk iesniegt pēc darba nespējas.

Savukārt 114.pants paredz pušu tiesības darba attiecības izbeigt uz vienošanās pamata, par to noslēdzot attiecīgu līgumu.

Darbinieku vidū izplatītāka ir prakse izmantot pirmo no minētajām iespējām.

Darba likuma 128.pants paredz, ka abos gadījumos darbiniekam darba attiecību pēdējā dienā no darba devēja pienākas saņemt visas iestādes normatīvajos aktos un likumā noteiktās kompensācijas, piemēram, kompensāciju par neizmantoto atvaļinājumu, darba algu par pēdējo nostrādāto periodu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas