E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4872
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Par saskarsmes tiesību noteikšanas prasījumu

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
28. jūlijā, 2014
Sergejs

Labdien. Mēs ar sievu dzīvojam šķirti, un mums ir bērns, kuram pašlaik ir 1,5 gadi, nedzīvojam kopā jau pusgadu, un visu šo laiku sieva neļauj man tikties ar bērnu, griezos bāriņtiesā ar prasību, uz ko saņēmu atbildi: ja mēs nevaram sarunāt to savstarpēji, man jāgriežas tiesā, tiesas kanceleja savukārt sūta pie jurista. Vai es pats drīkstu uzrakstīt tiesai pieteikumu par bērna aizgādības noteikšanu, kādi dokumenti tam ir nepieciešami, cik ir valsts nodeva par šādu izskatīšanu, un kur es varētu saņemt kādu papildu informāciju un paraugus. Gribu iesniegt tiesā prasību tikai par bērna aizgādību, bez laulības šķiršanas, vai tas būtu jādara ar bāriņtiesas palīdzību? Paldies.

A
atbild:
29. jūlijā, 2014
Zaida Kalniņa
LV portāls
Juris Bārtulis
ģimenes tiesībās praktizējošs jurists

Jūsu gadījumā, visticamāk, vēršoties sava dzīvesvietas rajona tiesā, būtu jāprasa nevis aizgādības tiesību noteikšana, bet saskarsmes tiesību noteikšana, jo, cik var noprast, bērns aug pie mātes un līdz šim nav tiesas lēmuma par atsevišķu aizgādību vienam vecākam.

Kā norāda jurists Juris Bārtulis, gadījumā, ja vecāks tiesā prasa atsevišķas aizgādības noteikšanu, tas nekādi nenozīmē saskarsmes tiesību ierobežošanu vai liegšanu otram vecākam.

Prasības pieteikumam nav standarta formas. Kvalitatīvāk pieteikumu tiesai sagatavos jurists, kas specializējas ģimenes tiesībās. Bāriņtiesas iesaistīšana prasības pieteikuma sagatavošanā nav vajadzīga. Atbilstoši Civilprocesa likuma normām tiesa pieaicinās bāriņtiesu atzinuma sniegšanai.

Vēlams prasījumā lūgt tiesu noteikt konkrētu regulējumu - kurās dienās, no cikiem līdz cikiem tēvs tiksies ar bērnu, kā arī vēlamās tikšanās vietas, vai tiek lūgts, piemēram, ļaut bērna nakšņošanu tēva dzīvesvietā u.tml. Var lūgt noteikt regulējumu arī attiecībā uz svētku dienām, bērna vārda un dzimšanas dienām vai citiem ģimenei nozīmīgiem notikumiem. Jo precīzāk regulējums ir noteikts, jo vieglāk ir īstenot nolēmuma izpildi.

Valsts nodeva šajā gadījumā ir maksājama atbilstoši CPL 34.pantam: par citām prasībām, kam nav mantiska rakstura vai kas nav jānovērtē, – 71,14 eiro.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas