E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4866
Lasīšanai: 3 minūtes
4
4

Batuts pagalmā: kopīpašniekiem savstarpēji risināms jautājums

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
25. jūlijā, 2014
Dace

Labdien! Vēlējos precizēt, vai ir likumīgi vienai ģimenei daudzdzīvokļu mājas pagalmā novietot batutu bez saskaņošanas ar pārējiem mājas iedzīvotājiem. Turklāt batutu pārējie mājas iedzīvotāji lietot nedrīkst. Ja tas nav likumīgi, kā būtu jārīkojas mājas iedzīvotājiem, lai batuts tiktu noņemts?

A
atbild:
30. jūlijā, 2014
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Šis patiešām ir daudzdzīvokļu mājas kopīpašnieku savstarpējās saprašanās, kompromisa prasmes un inteliģences jautājums.

Pirmkārt, jebkuram, kurš dzīvo daudzdzīvokļu mājā, ir jāsaprot, ka savas privātās ierīces kopīpašumā esošā teritorijā var uzstādīt tikai ar pārējo līdzīpašnieku piekrišanu. Batuts nav kapitāla būve, par ko likumos būtu īpašs regulējums. Vienkārši būtu jāzina, ka šādi rīkoties ir pašsaprotami, ka jāņem vērā kaimiņu viedoklis. Otrkārt, ja batuts uzstādīts kopīpašuma teritorijā, tad arī nav loģiski, ka to lieto tikai tā īpašnieks.

Ar likuma spēku šeit nav iespējams neko darīt. Vēlamākais variants – sarunās panākt visiem pieņemamu risinājumu. Piemēram, pārējie kaimiņi piekrīt batuta klātbūtnei, bet tā īpašnieks savukārt to atļauj lietot arī pārējiem mājas iedzīvotājiem. Šeit gan jāņem vērā drošības apsvērumi – tā kā batuts ir gana traumatiska ietaise, tajā vienlaikus nevajadzētu atrasties vairākiem bērniem, tātad vecākiem būtu jāorganizē kāda īpaša uzraudzība.

Ja batuta jautājumu neizdodas atrisināt sarunu ceļā, tad varbūt ar iesniegumu var vērsties pie mājas pārvaldnieka, lai viņš palīdz nokārtot šo konfliktu. Taču, kā uzskata Latvijas Nekustamā īpašuma asociācijas vadītājs Vitolds Peipiņš, tad būs tā, ka pārvaldniekam jāiesaistās kaimiņu kašķa kārtošanā, kas īstenībā neattiecas uz mājas apsaimniekošanu, un viņa rīcībā īstenībā nav tiesisku sviru, lai konfliktu novērstu.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas