E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4862
Lasīšanai: 2 minūtes

Atvaļinājuma naudas aprēķins, ja gadu nav strādāts

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
24. jūlijā, 2014
Līga Liepiņa

Labvakar! Pagājušajā vasarā atvaļinājuma laikā smagi saslimu. Palika neizmantotas 13 atvaļinājuma dienas. Slimības lapa tika piešķirta uz visu gadu. Pēc slimības beigām vēlos izmantot neizmantoto atvaļinājumu (13dienas). Kā aprēķinās atvaļinājuma naudu? Vai par laiku, kad slimoju, arī pienākas atvaļinājums, ja jā, kā aprēķinās atvaļinājuma naudu? Paldies!

A
atbild:
30. jūlijā, 2014
Valsts darba inspekcija
Zaiga Strode, Konsultatīvā centra vadītāja

Atvaļinājuma daļa, proti, 13 dienas, kas palika neizmantotas iepriekšējā gadā sakarā ar darbinieka slimību, var tikt izmantotas pēc slimības beigām nākamajā gadā. Pārejošais darbnespējas laiks saskaņā ar Darba likuma 152.panta pirmo daļu dod tiesības uz ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu.

Savukārt atvaļinājuma naudas aprēķināšanas kārtību nosaka Darba likuma 75.panta devītā daļa, proti, par ikgadējā apmaksātā atvaļinājuma laiku izmaksājamās samaksas summu aprēķina, dienas vidējo izpeļņu reizinot ar darba dienu skaitu atvaļinājuma laikā.

Ievērojot apstākli, ka Jūs pēdējo 12 mēnešu laikā nestrādājāt, dienas vidējā izpeļņa tiks aprēķināta, par pamatu ņemot valsts noteikto minimālās mēneša darba algas kopsummu pēdējos sešos mēnešos. Dienas vidējo peļņu saskaņā ar 75.panta trešo daļu aprēķina, darba samaksas kopsummu dalot ar darba dienu skaitu šajā periodā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas