E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4857
Lasīšanai: 2 minūtes

Par iespējamo sociālo palīdzību ģimenei jāuzzina sociālajā dienestā

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
23. jūlijā, 2014
inese

Labdien, esmu divu bērnu māmiņa, mani ikmēneša kopējie ienākumi ir 242 eiro. Kādi pabalsti man pienākas, ja man ir trūcīgās personas statuss?

A
atbild:
24. jūlijā, 2014
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ģimenēm, kurām ir mazi ienākumi, ir paredzēts sociālais atbalsts. To nosaka Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likums, un sociālie pabalsti paredzēti iedzīvotāju pamatvajadzību nodrošināšanai. Sociālos pabalstus maksā pašvaldība: pabalstu garantētā minimālā ienākuma (GMI) līmeņa nodrošināšanai un dzīvokļa pabalstu.

Pašvaldības sociālais dienests piešķir trūcīgās ģimenes statusu, izvērtējot ienākumus. Ģimene (persona) atzīstama par trūcīgu, ja tās vidējie ienākumi katram ģimenes loceklim mēnesī pēdējo triju mēnešu laikā nepārsniedz 128,06 eiro. Šāds ienākumu līmenis valstī noteikts Ministru kabineta 2010.gada 30.marta noteikumos Nr.299 "Noteikumi par ģimenes vai atsevišķi dzīvojošas personas atzīšanu par trūcīgu". Ja ienākumi nesasniedz šo summu, pašvaldība piemaksā GMI pabalstu.

Šogad valstī noteiktais GMI līmenis ir 49,80 eiro mēnesī.

Vēl ir iespējams dzīvokļa pabalsts. Tā piešķiršanai valstī nav viena noteikta ienākuma līmeņa. Daļā pašvaldību paredzēts maznodrošinātā iedzīvotāja statuss (tā iegūšanai noteiktās ienākumu summas ir atšķirīgas, ienākumi var būt lielāki nekā trūcīgā statusa saņemšanai). Uz šo pabalstu ir tiesības arī tad, ja dzīvokli īrē no privātpersonas.

Lai uzzinātu par iespējām saņemt sociālo palīdzību, jādodas uz savas pašvaldības sociālo dienestu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 56 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas