E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4848
Lasīšanai: 2 minūtes

Par atvaļinājuma periodu iestādē

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
22. jūlijā, 2014
Liene

Vai tajā pašā valsts pārvaldes iestādē, izbeidzot valsts civildienesta attiecības un nodibinot darba tiesiskās attiecības (vai otrādāk), periods, par kuru pienākas ikgadējais atvaļinājums, jāsāk uzskaitīt no jauna? Vai saglabājas tas pats iepriekšējo tiesisko attiecību atvaļinājuma periods?

A
atbild:
11. augustā, 2014
Lidija Dārziņa
LV portāls

Gan vienā, gan otrā gadījumā cilvēks nezaudē darbinieka statusu pie tā paša darba devēja. Līdz ar to nav pamata no jauna sākt darba perioda uzskaitīšanu atvaļinājuma noteikšanai. 

Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likums nosaka: amatpersonu (darbinieku) atvaļinājumus, to ilgumu un piešķiršanas kārtību, kā arī citus ar atvaļinājumiem saistītus jautājumus regulē attiecīgās Darba likuma normas, ciktāl šajā likumā nav noteikts citādi. 

Darba likums ir saistošs visiem darba devējiem neatkarīgi no to tiesiskā statusa un darbiniekiem, ja darba devēju un darbinieku savstarpējās tiesiskās attiecības dibinātas uz darba līguma pamata. 

Darba likums arī noteic, ka, tikai pārtraucot darba tiesiskās attiecības, neizmantoto atvaļinājumu drīkst kompensēt naudā.

Savukārt Atlīdzības likums atvaļinājumiem paredz arī situāciju, kad atvaļinājuma periods “seko” līdzi amatpersonai (darbiniekam, kurš tiek pārcelts uz citu iestādi). Amatpersonas (darbinieka) pārcelšanas gadījumā atvaļinājumu naudā nekompensē, bet neizmantoto ikgadējo atvaļinājumu pārceļ izmantošanai tajā institūcijā, uz kuru pārcelta amatpersona (darbinieks). Ja amatpersona (darbinieks) izbeidz amata (dienesta, darba) tiesiskās attiecības vienā valsts vai pašvaldības institūcijā un ne vēlāk kā nākamajā mēnesī sāk pildīt amata (dienesta, darba) pienākumus citā valsts vai pašvaldības institūcijā, iesaistītajām pusēm piekrītot, neizmantoto ikgadējo atvaļinājumu var naudā nekompensēt un pārcelt izmantošanai attiecīgajā valsts vai pašvaldības institūcijā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas