E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4841
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Kas ir uzturlīdzekļu parādnieki

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. jūlijā, 2014
Aija

Kad valsts atmaksās 2009.gadā iesaldēto Uzturlīdzekļu garantijas fonda neizmaksāto uzturnaudu bērnam? Uzturlīdzekļu izmaksājamā summa tika iesaldēta uz 3 gadiem. Tajā pašā laikā izmaksājamā summa tika samazināta, bet likums jau nemainījās. Tas palika spēkā, ka, izmaksājamā uzturlīdzekļu summa ir ne mazāka par 30% no valstī noteiktās minimālās mēnešalgas. Un likums nav mainījies līdz pat šai dienai. Kad valsts plāno šo naudu atgriezt vecākiem,kura pēc likuma tiem pienākas?

A
atbild:
28. jūlijā, 2014
Edīte Brikmane
LV portāls

Tas tiesa, ka katram bērnam ir jānodrošina vismaz minimālais uzturlīdzekļu apmērs, kādu nosaka Ministru kabinets. Tas ir bērna abu vecāku pienākums, ko nosaka arī Civillikuma 179.pants. Ja viens no vecākiem ir bezatbildīgs un labprātīgi bērnu neuztur, kā arī nepilda tiesas spriedumu un tiesu izpildītājs neko no vecāka nevar piedzīt, tad vecāka vietā uzturlīdzekļus nodrošina Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācija. Parādnieks šajā gadījumā ir viens no bērna vecākiem, kas aizmirsis par savu pienākumu uzturēt bērnu vai dažādu iemeslu dēļ līdzekļus bērna uzturam nespēj nodrošināt.

Uzturlīdzekļu garantiju fonda likuma 1.panta trešā daļa nosaka, ka parādnieks ir vecāks, kuram ar tiesas nolēmumu noteikts pienākums maksāt uzturlīdzekļus savam bērnam un kurš nepilda tiesas nolēmumu vai pilda tiesas nolēmumu, bet nenodrošina to minimālo uzturlīdzekļu apmēru.

Par parādnieka vietā izmaksātajiem uzturlīdzekļiem bērnu uzturēšanai parādniekam krājas parāds pret valsti, un šim parādam nav noilguma. Lai atgūtu no Uzturlīdzekļu garantiju fonda izmaksātos uzturlīdzekļus un likumiskos procentus, piedziņa tiek vērsta uz jebkuru parādnieka kustamo un nekustamo īpašumu un ienākumiem visas dzīves garumā - tai skaitā no darba samaksas, stipendijām, pabalstiem, mantojuma un pensijas. 

Starpību, kas veidojas starp tiesas nolēmumā noteikto uzturlīdzekļu apmēru un no Uzturlīdzekļu garantiju fonda izmaksājamo uzturlīdzekļu apmēru, piedzen tiesu izpildītājs no parādnieka par labu piedzinējai, tiklīdz tas ir iespējams.

Sākotnēji, kad tika izveidots Uzturlīdzekļu garantiju fonds, uzturlīdzekļi tika izmaksāti Ministru kabineta noteiktajā minimālajā apmērā, tomēr neapzinīgo vecāku skaits ir izrādījies tik liels, ka valsts šādas saistības vairs pilnībā šobrīd uzņemties nevar.

2013.gada nogalē parādnieku skaits, kuri izvairās no uzturlīdzekļu došanas saviem bērniem, sasniedza 29 454 personas, un kopumā 2013.gadā bezatbildīgo vecāku vietā ir izmaksāti uzturlīdzekļi 15,7 miljonu eiro apmērā.

Ekonomiskās krīzes laikā Saeima pieņēma grozījumus Uzturlīdzekļu garantiju fonda likumā, nosakot, ka uzturlīdzekļus izmaksās samazinātā apmērā (nevis "iesaldēs"). Pašlaik saskaņā ar Uzturlīdzekļu garantiju fonda likuma Pārejas noteikumu 7.punktu no 2014.gada 1.janvāra līdz 31.decembrim par katru bērnu no viņa piedzimšanas līdz septiņu gadu vecuma sasniegšanai UGF izmaksā 71,14 eiro un par katru bērnu no septiņu gadu vecuma sasniegšanas līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai – 78,26 eiro mēnesī.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas