E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4822
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Finanses

Parādniekam saglabājamā pensija

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. jūlijā, 2014
Madars

Labdien! VSAA, veicot ieturējumus no valsts pensijām, valsts sociālās apdrošināšanas pabalstiem un atlīdzībām, piemēro tos pašus nosacījumus kā ieturējumiem no darba samaksas. Proti, veicot ieturējumus no valsts pensijām 30% apmērā no pensijas saņēmējam izmaksājamās summas, tiek saglabāti naudas līdzekļi 320 eiro. Cik Aizsardzības ministrija drīkst ieturēt no militārpersonu izdienas pensijas kredītu piedziņas lietā, ja militārpersonas izdienas pensija ir 310 eiro?

A
atbild:
31. jūlijā, 2014
Lidija Dārziņa
LV portāls

Civilprocesa likums no 2014.gada 1.janvāra nosaka jaunu kārtību parādu piedziņai no darba algas un citiem maksājumiem, tajā skaitā pensijām. Likuma 594.pants paredz, ka parādniekiem ir jāsaglabā minimālais naudas apmērs – 320 eiro. Likums nosaka ieturējuma liegumu ienākumiem, nevis resoriem, kas šos ienākumus izmaksā. Tātad arī militārpersonai, kurai izdienas pensija ir mazāka par 320 eiro, no tās neko nevar ieturēt.

Tomēr jebkuram parādniekam jāzina, ka Civilprocesa likumā veiktie grozījumi neatbrīvo cilvēkus no pienākuma samaksāt parādu un tas, ka no pensijas nevar veikt parāda piedziņu, parāda summu nesamazinās. Civilprocesa likumā paredzēti arī citi piedziņas veidi, piemēram, piedziņas vēršana uz parādnieka kustamo un nekustamo mantu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 58 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas