E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4818
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Ģimene
3
3

Dokumenti uzturlīdzekļu piedziņai un saņemšanai

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. jūlijā, 2014
Zita

Sakiet, lūdzu, kādi dokumenti jāiesniedz tiesai, lai saņemtu alimentus no valsts, jo bērna tēvs nemaksā un nemaz arī netaisās to darīt?

A
atbild:
28. jūlijā, 2014
Edīte Brikmane
LV portāls

Savā jautājumā neesat norādījusi, vai esat cēlusi prasību tiesā par uzturlīdzekļu piedziņu no bērna tēva. Uzturlīdzekļus no Uzturlīdzekļu garantiju fonda var saņemt gadījumā, ja uzturlīdzekļi tikuši piedzīti no bērna tēva ar tiesas spriedumu, bet atbildētājs šo spriedumu nepilda vai nevar izpildīt un piespiedu piedziņa nav iespējama. Ja šāda sprieduma nav, Jums vispirms jāsniedz prasība tiesā pret bērna tēvu par uzturlīdzekļu piedziņu bērnam.

Civilprocesa likuma 28.panta otrā daļa paredz, ka prasību par uzturlīdzekļu piedziņu bērnam prasītājs var celt tiesā pēc savas deklarētās dzīvesvietas. Prasības pieteikums par maza apmēra uzturlīdzekļu piedziņu noformējams atbilstoši Ministru kabineta noteikumu Nr.783 "Noteikumi par maza apmēra prasībā izmantojamām veidlapām" 2.pielikumā apstiprinātam paraugam "Prasības pieteikums maza apmēra prasībā par uzturlīdzekļa piedziņu". Pieteikumam jāpievieno arī bērna dzimšanas apliecības kopija.

Pārējie dokumenti, kas jāsagatavo, ir atkarīgi no tā, cik lielu uzturlīdzekļu apmēru prasīsiet. Valstī ar Ministru kabineta noteikumiem Nr.37 "Noteikumi par minimālo uzturlīdzekļu apmēru bērnam" ir noteikts minimālais uzturlīdzekļu apmērs, kādu ir pienākums nodrošināt katram savam bērnam. Saskaņā ar noteikumiem šobrīd minimālais apmērs katram bērniem vecumā līdz 7 gadiem ir 80 eiro mēnesī, bet no 7 gadiem līdz 18 gadiem – 96 eiro mēnesī. Ja no atbildētāja – bērna tēva – tiek lūgts piedzīt uzturlīdzekļus valstī noteiktajā minimālajā apmērā, prasībā par uzturlīdzekļu piedziņu nav nepieciešams norādīt uzturlīdzekļu apmēra pamatojumu un nav jāpievieno pierādījumi, kas tos apstiprina.

Savukārt, ja vēlaties piedzīt uzturlīdzekļus virs valstī noteiktā minimālā apmēra, tad prasībā ir jānorāda apstākļi, ar kuriem pamatojat savu prasījumu. Vairāk informācijas par to, kā pamatot nepieciešamo uzturlīdzekļu apmēru, lasiet e-konsultācijā par līdzīgu jautājumu "Par uzturlīdzekļu apmēra pamatojumu".

Par dokumentu iesniegšanu tiesā nav jāmaksā. Civilprocesa likuma 43.panta pirmās daļas 3.punkts noteic, ka prasītāji prasībās par uzturlīdzekļu piedziņu bērnam no tiesas izdevumu samaksas ir atbrīvoti.

Pēc tam, kad tiesas spriedums ir pieņemts un parādnieks to labprātīgi nepilda, Jums jālūdz tiesu izsniegt izpildu rakstu, ar kuru tālāk jāvēršas pie tiesu izpildītāja. Saskaņā ar Civilprocesa likuma 549.panta otro daļu ar izpildu dokumentu jāvēršas pie tā tiesu izpildītāja, kura amata vietai noteiktajās robežās (iecirknī) atrodas parādnieka dzīvesvieta, mantas atrašanās vieta vai darbavieta.

Tikai tad, kad būs saņemts tiesas nolēmums par uzturlīdzekļu piedziņu un bērna tēvs joprojām izvairīsies tos maksāt vai arī maksās, bet nenodrošinās minimālo apmēru mēnesī, ko arī apliecinās tiesu izpildītājs ar izziņu, ka uzturlīdzekļu piedziņas minimālajā apmērā izpilde nav iespējama, Jums ir tiesības vērsties Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijā ar noteiktas formas uzturlīdzekļu izmaksas iesniegumu (MK noteikumu Nr.71 "Noteikumi par uzturlīdzekļu izmaksu" pielikumā).

No 2014.gada izmaksājamo uzturlīdzekļu apmērs, ko izmaksā Uzturlīdzekļu garantiju fonds, par katru bērnu no viņa piedzimšanas līdz septiņu gadu vecuma sasniegšanai ir 71,14 eiro. Par katru bērnu vecumā no 7 līdz 18 gadiem - 78,26 eiro mēnesī.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas