E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4798
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Precīzu konsultāciju var saņemt pie jurista

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. jūlijā, 2014
Valentīna

Labdien! Ir radusies šāda situācija! Pēc 20 gadu laulības dzīves vīrs izdomāja šķirties. Lieta tāda, ka, lai izvairītos no nodokļu maksāšanas, zemi, kuru mēs iegādājāmies (laulības laika), vīrs noformēja kā dāvinājuma līgumu, nevis pirkuma-pārdevuma līgumu! Tad nu sanāk tā, ka viņš ar to var rīkoties pēc saviem ieskatiem, respektīvi, izlikt mani ārā vai pat pārdot to bez manas piekrišanas! Jautājums – kā man rīkoties šādā gadījumā, lai vispār nepaliktu uz ielas? Vai es tagad varētu iet uz tiesu ar prasību apstrīdēt dāvinājumu līgumu (ja dāvinātājs jau sen ir miris)? Un vai šajā periodā, kamēr es skraidu pa tiesām, es jau nevaru palikt uz ielas? Vai uzsāktais civilprocess kavē zemes pārdošanu? Kā man gudrāk rīkoties?

A
atbild:
17. jūlijā, 2014
ZAB "Kalniņa, Lapsa un partneri"
Jānis Lapsa, zvērināts advokāts

Lai labāk izprastu situāciju, vajadzētu redzēt visus dokumentus. Protams, ja vīrs zemi saņēmis dāvinājumā, tad šī manta neietilpst laulības kopmantā. Nav gan saprotams, vai īpašumā ir tikai zeme, vai arī ir uzcelta māja ("izlikt ārā", "nepalikt uz ielas"). Ja dāvinājumā ir saņemta zeme, bet māja celta kopīgi, tad laulātajai ir tiesības uz mājas daļu.

Par dāvinājuma apstrīdēšanu. Katram ir tiesības celt prasību tiesā, bet šīs tiesības ir jāizmanto godprātīgi, turklāt ir jāsaprot, vai iespējamā prasība ir eventuāli apmierināma. No jautājuma nav īsti skaidrs, kas varētu būt par pamatu dāvinājuma līguma apstrīdēšanai. Jebkurā gadījumā precīzu konsultāciju var saņemt, tieši vēršoties pie zvērināta advokāta vai jurista.

P.S. Jautājumā ir saskatāma arī morāle, ka nedrīkst apiet valsti, nemaksājot nodokļus – paliec zaudētājos.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 45 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas