E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4787
Lasīšanai: 6 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Lai adoptētu savas sievas bērnu

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. jūlijā, 2014
Anita

Situācija ir tāda, ka mans bērns bez sava bioloģiskā tēva aug jau 10 gadus (dzimšanas apliecībā ir ieraksts par bioloģisko tēvu, un bērns dzima oficiālā laulībā), alimenti netiek saņemti, tēvs pa bērnu nav interesējies šos gadus ne reizi. Vai ir iespējams manam tagadējam vīram adoptēt šo bērnu un dot viņam savu uzvārdu, jo arī pats bērns to vēlas?

A
atbild:
17. jūlijā, 2014
Edīte Brikmane
LV portāls

Uz jautājumu, vai jūsu vīram ir iespēja adoptēt Jūsu iepriekšējā laulībā dzimušo bērnu, viennozīmīgu atbildi sniegt nevar, jo lēmumu par adopciju apstiprina tiesa, savukārt lēmumu, vai adopcija atbilst bērna interesēm, – bāriņtiesa. Tāpēc sniedzam vispārīgu informāciju par adopcijas procesu Latvijā.

Civillikuma 169.panta pirmā daļa paredz, ka ir nepieciešams, lai adopcijai dod savu piekrišanu visi tās dalībnieki:

  1. adoptētājs;
  2. adoptējamais, ja viņš ir sasniedzis divpadsmit gadu vecumu;
  3. adoptējamā vecāki, ja viņiem nav atņemtas aizgādības tiesības;
  4. aizbildnis.

Savukārt 169.panta trešā daļa paredz, ka piekrišanu adopcijai tās dalībnieki bāriņtiesai izsaka personīgi vai arī iesniedz to notariāla akta formā vai ar bāriņtiesā apliecinātu piekrišanu.

Tādējādi, lai bērnu varētu adoptēt Jūsu vīrs, bērna bioloģiskajam tēvam ir jādod piekrišana adopcijai vai nepieciešams tiesas spriedums par aizgādības tiesību atņemšanu tēvam.

Ja bērna tēvs nedot piekrišanu bērna adopcijai, tad Jums jāvēršas savas dzīvesvietas bāriņtiesā, lai varētu uzsākt jautājuma risināšanu par aizgādības tiesību pārtraukšanu tēvam vai atbilstoši Civillikuma 169.panta ceturtajai daļai adoptējamā dzīvesvietas bāriņtiesa var lemt par piekrišanu adopcijai, ja aizgādību īsteno tikai viens no vecākiem, bet otrs bez svarīga iemesla liedzas dot atļauju adoptēt.

Ja bērns ir adoptējams, Jūsu vīrs atbilstoši 2003.gada 11.marta Ministru kabineta noteikumu Nr.111 "Adopcijas kārtība" 13.punktam savas dzīvesvietas bāriņtiesā uzrāda personu apliecinošu dokumentu un iesniedz:

13.1. pieteikumu, kurā norādīti adopcijas motīvi, vēlamais adoptējamo skaits, dzimums un vecums, kā arī adoptētāja reliģiskā pārliecība, ja tāda ir;

13.2. laulības apliecības kopiju, uzrādot oriģinālu, ja adoptētājs ir laulībā;

13.3. dokumentu, kas apliecina laulības šķiršanu, ja laulība šķirta;

13.4. izziņu par nodrošinājumu ar dzīvojamo platību;

13.5. dzīves aprakstu (CV);

13.6. izziņu par adoptētāja veselības stāvokli, kurā norādītas adoptētāja iedzimtās un iegūtās slimības, ja tādas ir.

Saskaņā ar noteikumu 15.punktu, ja bērns dzīvo adoptētāja ģimenē, bāriņtiesa adoptētāju var atbrīvot no nepieciešamības iesniegt šo noteikumu 13.punktā minētos dokumentus, izņemot 13.1., 13.2. un 13.3.apakšpunktā minētos dokumentus. Ja bāriņtiesa adoptētāju atbrīvo no dokumentu iesniegšanas, to norāda lēmumā.

Ja adoptē otra laulātā bērnu, adoptētājs pieteikumam pievieno adoptējamā dzimšanas apliecības kopiju (uzrādot oriģinālu), izziņu par adoptējamā veselības stāvokli, bērna bioloģisko vecāku piekrišanu adopcijai vai dokumentu, kas apliecina, ka pastāv kāds no šādiem apstākļiem:

  • otrs vecāks ir miris;
  • otra vecāka dzīvesvieta nav zināma;
  • otram vecākam likumā noteiktajā kārtībā ir atņemtas aizgādības tiesības.

Pēc adopcijas pieteikuma un attiecīgo dokumentu saņemšanas bāriņtiesa pārbauda iesniegtos dokumentus un veic ģimenes izpēti, to skaitā:

  • izvērtē adopcijas motivāciju, ģimenes locekļu savstarpējās attiecības un spējas izaudzināt bērnu;
  • noskaidro adoptētāja ģimenes dzīves apstākļus un izvērtē adoptētāja materiālo stāvokli;
  • pieprasa informāciju par Sodu reģistrā iekļautajām ziņām attiecībā uz adoptētāju;
  • nosūta adoptētāju pie psihologa saņemt atzinumu par personas piemērotību adopcijai. 

Bāriņtiesa ne ilgāk kā sešus mēnešus veic adoptētāja ģimenes izpēti, ja nepieciešams, lūdzot speciālistu konsultāciju. Izņēmuma gadījumā bāriņtiesa ģimenes izpēti var veikt īsākā laikā, to īpaši motivējot lēmumā.

Tādējādi otra laulātā bērna adopcijas gadījumā bāriņtiesa vienlaikus veic gan adoptētāja (Jūsu vīra) izvērtēšanu par piemērotību adoptētāja statusam, gan izvērtē, vai adopcija ir bērna interesēs. Bāriņtiesa, veicot ģimenes izpēti, cita starpā noskaidro adoptētāja un bērna reliģisko pārliecību (ja tāda ir) un izvērtē:

  • adoptētāja un bērna personību;
  • adoptētāja mājokļa un saimniecības īpatnības;
  • adoptētāja spēju izaudzināt bērnu;
  • adoptētāja un adoptējamā  savstarpējo piemērotību, norādot laikposmu, kurā bērns atradies adoptētāja aprūpē.

Bāriņtiesa apkopo ģimenes izpētes rezultātus, sagatavo atzinumu par to, vai adopcija adoptētāja ģimenē ir bērna interesēs, un pieņem atbilstošu lēmumu.

Ja atbilstoši noteikumu 34.punktam bāriņtiesa nolemj, ka adopcija ir bērna interesēs, tā vienlaikus ar lēmumu izsniedz adoptētājam bērna dokumentus iesniegšanai tiesā.

Adopciju apstiprina tiesa.

Vairāk lasiet LV portāla publikācijā "Bērna adopcija soli pa solim".

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas