E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4781
Lasīšanai: 2 minūtes

Izbeidzot darba attiecības, kompensē neizmantotā atvaļinājuma daļu

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. jūlijā, 2014
Jolanta

Labdien! Jautājums šāds. Darbā stājos 2012. gada 14.decembrī, darba attiecības izbeigšu 2014.gada 3.augustā. Šogad atvaļinājumā biju martā 2 nedēļas. Vai, izbeidzot darba attiecības, man pienākas atvaļinājuma nauda par neizņemtajām 2 nedēļām?

A
atbild:
25. jūlijā, 2014
Lidija Dārziņa
LV portāls

Darba likums paredz ikgadējo atvaļinājumu – četras nedēļas. To piešķir darbinieka individuālā gada ietvaros. Tātad gada laikā cilvēks 11 mēnešus strādā un vienu mēnesi viņam ir tiesības atpūsties. Individuālā darba gada sākums sakrīt ar darba tiesisko attiecību uzsākšanas dienu un izbeidzas pēc gada. Kopš darba attiecību sākuma (ja tas bija 2012.gadā) Jums ir divi individuālā darba periodi atvaļinājuma piešķiršanai: no 2012.gada 14.decembra līdz 2013.gada 13.decembrim un no 2013.gada 14.decembra līdz 2014.gada 13.decembrim.

Ja pirmajā gadā izmantojāt visas četras nedēļas un šogad divas nedēļas, tad, izbeidzot darba attiecības, būs tiesības uz kompensāciju nevis par vēl divām nedēļām, bet par tik atvaļinājuma dienām, cik vēl pienākas līdz 3.augustam. Pārtraucot darba attiecības, ir tiesības uz nostrādātajam laikam proporcionālu neizmantotā atvaļinājuma kompensāciju naudā.

Ja darba tiesiskās attiecības tiek pārtrauktas, darba devējam jāizmaksā atvaļinājuma kompensācija naudā, - to paredz Darba likuma 149.panta 5.daļa.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 41 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas