E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4777
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Bez kaimiņa piekrišanas un pašvaldības atļaujas žogu uzstādīt nedrīkst

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. jūlijā, 2014
Ēvalds Malahovskis

Cik lielu (platu) zemes joslu ap savu namīpašumu namīpašnieks drīkst izmantot īpašuma apsaimniekošanai, konkrēti - remontiem. Problēma radusies pēc kopīpašuma sadalīšanas. Viena robeža iet pa pagalmu. Tur otrs īpašnieks grib likt sētu, tādējādi liedzot man iespēju veikt remontus.Es pat nevaru normāli ienest mājā mēbeles, jo sētu viņš grib uzstādīt pie manas mājas stūra.

A
atbild:
16. jūlijā, 2014
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Valsts vienotās datorizētās zemesgrāmatas interneta vietnē precīzi atspoguļota kārtība, kā sadalāms kopīpašums un kārtojamas formalitātes. Ja kopīpašums oficiāli sadalīts un robežu plāns nostiprināts zemesgrāmatā, tad arī uzstādīt žogus vai veikt citas darbības atļauts tikai atbilstoši šim plānam.

Taču no jautājuma nav saprotams, vai kopīpašums iepriekš minētajā veidā REĀLI ir sadalīts (tostarp arī ēkām piegulošā zeme), vai arī starp kopīpašniekiem ir noteikta nekustamā īpašuma lietošanas kārtība (kas šķiet visticamākais variants). Tad atkal svarīgi, kas šajā līgumā rakstīts.

Taču, kā skaidro Latvijas Nekustamā īpašuma pārvaldnieku asociācijas vadītājs Vitolds Peipiņš, arī tad, ja starp īpašniekiem ir tiesas noteikta nekustamā īpašuma lietojuma kārtība un pastāv nosacīta robeža, neviens no viņiem patvaļīgi sētu vai citu nožogojumu uzstādīt nedrīkst. Pirmkārt, ir nepieciešams saskaņojums ar kaimiņu, otrkārt, sētas uzstādīšanai jāsaņem pašvaldības atļauja. Ja kaimiņš nepiekrīt, pašvaldība atļauju nedos.

Tātad Jums ir jāraksta iesniegums pašvaldībai (būvvaldei) ar lūgumu neatļaut ierīkot žogu, jo tas traucēs pieeju attiecīgajam nekustamajam īpašumam. Ja žogs tiks uzstādīts bez atļaujas, tā būs nelikumīga būvniecība ar visām no tā izrietošajām sekām.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas