E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4770
Lasīšanai: 2 minūtes

Atvaļinājuma naudas aprēķinam ņem vērā 6 mēnešu vidējo izpeļņu pirms tam

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. jūlijā, 2014
Indra Briķe

Par atvaļinājuma naudas aprēķināšanu. Ja pašvaldības darbiniekam – pedagogam – pienākas 8 kalendāro nedēļu atvaļinājums un tas gadā tiek dalīts pa 3 un 5 nedēļām, vai atvaļinājuma naudu būtu jāaprēķina par visu periodu – 8 nedēļām - vai tikai par pirmo piešķirto periodu – 3 nedēļām?

A
atbild:
29. jūlijā, 2014
Lidija Dārziņa
LV portāls

Atvaļinājuma nauda tiek aprēķināta atbilstoši kārtībai, kas noteikta Darba likuma 73. un 75. pantā.

Darba devējam ir pienākums izmaksāt darbiniekam vidējo izpeļņu par laiku, kad darbinieks atrodas ikgadējā apmaksātā atvaļinājumā vai papildatvaļinājumā.

Vidējā izpeļņa aprēķināma par pēdējiem sešiem mēnešiem no darba algas, no normatīvajos aktos, darba koplīgumā vai darba līgumā noteiktajām piemaksām, kā arī no prēmijām.

Par ikgadējā apmaksātā atvaļinājuma laiku izmaksājamās samaksas summu aprēķina, dienas vidējo izpeļņu reizinot ar darba dienu skaitu atvaļinājuma laikā.

Tātad, aprēķinot Jūsu dienas vidējo izpeļņu un atvaļinājuma naudu, grāmatvedim ir jāvadās no to pēdējo 6 mēnešu darba samaksas, kas bijusi pirms atvaļinājuma.

Katram no dalītā atvaļinājuma periodiem ir cits atskaites periods – citi seši mēneši vidējās izpeļņas un attiecīgi atvaļinājuma naudas aprēķināšanā. Līdz ar to – kad dodas atvaļinājumā, tad arī secīgi rēķina pienākošos atvaļinājuma naudu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas