E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4763
Lasīšanai: 3 minūtes

Slimības pabalsts, ja strādāts īsu laiku

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. jūlijā, 2014
Iveta Plata

Labdien! Ja cilvēks ir strādājis uzņēmumā tikai 2 mēnešus, tad saslimst, izrakstīta A darba nespējas lapa, un pēc tam turpinās B lapa. Vai cilvēks saņems par B lapu kādu naudu? Paldies.

A
atbild:
25. jūlijā, 2014
Edīte Brikmane
LV portāls

Likuma "Par maternitātes un slimības apdrošināšanu" 4.pants paredz, ka tiesības uz slimības pabalstu ir personām, kuras ir sociāli apdrošinātas saskaņā ar likumu "Par valsts sociālo apdrošināšanu".

Slimības pabalstu piešķir, ja persona slimības dēļ nevar ierasties darbā un tādējādi zaudē algotā darbā gūstamos ienākumus, un slimības pabalsta piešķiršanas pamatā ir darba nespējas lapa B un darba devēja apstiprinājums par neierašanos darbā. 

Tas nozīmē, ja cilvēks ir sociāli apdrošināts pabalsta piešķiršanas brīdī (darba ņēmējs vai pašnodarbinātais), viņam ir pienākas slimības pabalsts.

Par pirmajām 10 slimošanas dienām (par kurām ir izsniegta darba nespējas lapa A) darba devējam ir pienākums izmaksāt slimības naudu:

  • par otro un trešo slimības dienu – ne mazāk kā 75% apmērā no darba ņēmēja vidējās izpeļņas;
  • no ceturtās līdz desmitajai slimības dienai – ne mazāk kā 80% apmērā no darba ņēmēja vidējās izpeļņas.

Savukārt slimības pabalstu piešķir no 11.saslimšanas dienas, un šim pabalstam ir jāpiesakās jebkurā no Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) nodaļām, iesniedzot iesniegumu pabalsta piešķiršanai un darba nespējas lapu B ar darba devēja apstiprinājumu, ka darba nespējas periodā persona nestrādāja un neguva ienākumus.

Informāciju par darba ņēmēju darba periodiem un darba ienākumiem VSAA saņem no Valsts ieņēmumu dienesta. Slimības pabalstu piešķir 80% apmērā no pabalsta saņēmēja vidējās iemaksu algas.

Vidējo iemaksu algu slimības pabalstam aprēķina par 12 kalendāro mēnešu periodu, neņemot vērā pēdējos divus mēnešus pirms mēneša, kurā pabalsta pieprasītājs ir saslimis. Piemēram, pirmā saslimšanas diena ir 2014.gada jūlijā, vidējā iemaksu alga tiks aprēķināta par 12 kalendāro mēnešu periodu no 01.05.2013. līdz 30.04.2014.

Gadījumos, kad personai ir tiesības uz slimības pabalstu, bet šajā 12 kalendāro mēnešu periodā viņa nav strādājusi (nav bijusi darba ņēmēja un nav veikusi obligātās iemaksas kā pašnodarbinātā), vidējo iemaksu algu slimības pabalstam nosaka 40% apmērā no valstī noteiktās mēneša vidējās iemaksu algas. Ja persona saslimusi 2014.gadā, tad šādos gadījumos vidējā iemaksu alga tiek noteikta 40% apmērā no valstī noteiktās mēneša vidējās iemaksu algas 2012.gadā un tie ir 226,11 eiro (40% no 565,28 eiro).

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas