E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4762
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1

Iegādes vērtība IIN piemērošanai atbilst nekustamā īpašuma pārdošanas ienākumam

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. jūlijā, 2014
Olga Zemene

Labdien! Man pieder domājamās daļas garāžu kooperatīvā. Īpašuma tiesības reģistrētas zemesgrāmatā 2008.gada augustā. Dokumentu, kas apliecina nekustamā īpašuma iegādi, man nav, jo tas tika nopirkts pirms ierakstīšanas zemesgrāmatā. Tagad es gribu pārdot šo īpašumu. Vai par pamatu aprēķiniem man jāņem aktuālā kadastrālā vērtība? Vai apliekamo ienākumu jākoriģē ar Centrālās statistikas pārvaldes noteikto katra gada patēriņa cenu indeksu par pēdējiem 10 gadiem pirms nekustamā īpašuma atsavināšanas? Paldies.

A
atbild:
21. jūlijā, 2014
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ienākums no nekustamā īpašuma pārdošanas ir ar nodokli apliekams kā ienākums no kapitāla pieauguma (likme ir 15% no starpības, kāda veidojas starp pārdošanas un iegādes vērtību).

Ja nekustamais īpašums ir pirkts, tad iegādes vērtība ir pirkuma līgumā norādītā vērtība. Ja īpašums iegūts līdz 2001.gadam un ja nav īpašuma iegādi apliecinošu dokumentu, tad iegādes vērtība ir kadastrālā vērtība atsavināšanas gadā, dalīta ar Centrālās statistikas pārvaldes noteikto patēriņa cenu indeksu. Taču, ja īpašums ir nopirkts pēc 2001.gada, tad iegādes vērtība ir pirkuma līgumā norādītā vērtība.

Nodokļa piemērošanu, pamatojoties uz visu nepieciešamo informāciju, nosaka Valsts ieņēmumu dienests. VID informatīvais tālrunis 67120000.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas