E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4733
Lasīšanai: 3 minūtes

Par vecāku pabalstu, ja strādā

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. jūlijā, 2014
Zane

Labdien. Gribu uzzināt, ja atrodos bērna kopšanas atvaļinājumā (bērnam 9 mēneši), bet vēlos atsākt strādāt, kas notiks ar māmiņu algu? Es turpināšu to saņemt vai, atgriežoties darbā, zaudēšu šo naudiņu un saņemšu tikai darba algu? Kāda summa tiek maksāta, bērnam sasniedzot 1 gada vecumu?

A
atbild:
24. jūlijā, 2014
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Solvita Sukure, Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

Vecāku pabalstu piešķir un izmaksā sociāli apdrošinātai personai, kura atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā. Vecāku pabalsta izmaksa pārtraucama ar dienu, kad persona zaudē tiesības uz šo pabalstu - vairs neatrodas bērna kopšanas atvaļinājumā.

No 20.11.2013., ja vecāku pabalsta saņēmējs uzsāk strādāt, tādējādi zaudējot tiesības uz vecāku pabalstu, rodas tiesības uz bērna kopšanas pabalstu 171 eiro mēnesī, ko piešķir ar dienu, ar kuru tiek pārtraukta vecāku pabalsta izmaksa. Šādos gadījumos iesniegums bērna kopšanas pabalsta piešķiršanai nav jāiesniedz, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) šo pabalstu piešķirs bez personas iesnieguma, pamatojoties uz tai pieejamo informāciju par darba ņēmēja statusa iegūšanu.

Vecāku pabalsta saņēmējiem, kuriem vecāku pabalsts piešķirts līdz 2014.gada 30.septembrim (līdz bērna 1 gada vecumam) 70% apmērā no vidējās iemaksu algas par bērna kopšanas periodu, kas turpinās arī pēc 2014.gada 1.oktobra:

  • vecāku pabalstu turpina maksāt noteiktajā apmērā un kārtībā līdz bērna 1 gada vecuma sasniegšanai, t.i., 70% apmērā no vidējās iemaksu algas (bet ne mazāk kā 171 eiro mēnesī);
  • bērna kopšanas pabalstu piešķir no bērna 1 līdz 1,5 gada vecumam 171 eiro mēnesī, par bērnu vecumā no 1,5 gada līdz 2 gadiem – 42,69 eiro mēnesī;
  • no bērna 1 gada vecuma līdz bērna 1,5 gada vecuma sasniegšanai piešķir naudas pabalstu 100 eiro mēnesī.

Ja vecāku pabalsts piešķirts līdz 2014.gada 30.septembrim, bet tā izmaksa neturpinās pēc 2014.gada 1.oktobra, tad naudas pabalsts 100 eiro mēnesī netiek piešķirts.

Lai izvērtētu katru gadījumu, tomēr būtu jāgriežas Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras nodaļā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 56 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas