E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4731
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Par nodokļa atvieglojumu vecāku algai, ja bērns strādā

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. jūlijā, 2014
Inese Kinēna

Mans dēls (14 gadi) šovasar strādāja 10 darba dienas, saņemot algu uz rokas 75,00 eiro. VID noņēma man nodokļu atvieglojumu par apgādībā esošu personu uz šo laiku. Jautājums - vai nav kāda konkrēta atalgojuma summa par bērnu iesaistīšanu vasaras darbos, līdz kurai nevar piemērot šo nodokļa atvieglojuma atcelšanu?

A
atbild:
04. jūlijā, 2014
Lidija Dārziņa
LV portāls

Fiziskai personai nav piemērojami nodokļa atvieglojumi par apgādājamo personu par to taksācijas perioda daļu (attiecīgo kalendāra mēnesi), kurā apgādājamā persona saņem ar nodokli apliekamos ienākumus, kuri pārsniedz noteikto nodokļa atvieglojuma mēneša apmēru un kuriem tiek piemērota vispārējā 24% nodokļa pamatlikme. 

Tātad - vecākiem periodā, kamēr bērns ir nodarbināts, drīkst piemērot atvieglojumu (165 eiro mēnesī) par apgādībā esošu bērnu tikai gadījumā, ja bērna alga ir mazāka par 165 eiro mēnesī pirms nodokļu samaksas. Ja alga ir lielāka, atvieglojumu piemērot nevar. 

Mēnesī nodokļa atvieglojums par vienu apgādājamo ir 165 eiro, un arī kritērijs - darba alga 165 eiro - noteikts mēnesim. Ja strādāta tikai daļa no mēneša, tad arī summa ir proporcionāli mazāka. 

Nodokļa atvieglojumi par apgādājamo personu ir piemērojami ar dienu, ar kuru fiziskai personai ir radušās tiesības uz nodokļa atvieglojumu un pārtraucami piemērot ar nākamo dienu pēc tās dienas, ar kuru šīs tiesības ir zudušas. 

Ja ir neskaidrības atvieglojuma piemērošanā konkrētā situācijā, jāsazinās ar Valsts ieņēmumu dienestu. Informatīvais tālrunis 67120000.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas