E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4723
Lasīšanai: 2 minūtes

Par būvniecības tiesībām

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. jūlijā, 2014
Ronalds

Zeme pieder divām personām (man un otrai personai) katrai 1/2, vēlos būvēt māju uz zemes. Vai ir jāprasa atļauja - jāsaskaņo ar otru zemes īpašnieku ēkas būvniecība?

A
atbild:
21. jūlijā, 2014
Lidija Dārziņa
LV portāls

Civillikuma 1068.pants nosaka: Rīkoties ar kopīpašuma priekšmetu, kā visumā, tā arī noteiktās atsevišķās daļās, drīkst tikai ar visu kopīpašnieku piekrišanu; bet, ja kāds no viņiem rīkojas atsevišķi, tad šī rīcība ne vien nav spēkā, bet arī uzliek pēdējam pienākumu atlīdzināt pārējiem zaudējumus, kas viņiem ar to nodarīti. Neviens atsevišķs kopīpašnieks nevar bez visu pārējo piekrišanas ne apgrūtināt kopīpašuma priekšmetu ar lietu tiesībām, ne atsavināt to visā tā sastāvā vai pa daļām, ne arī citādi to pārgrozīt.

Ja nekustamais īpašums ir kopīpašums, būvniecība uz zemesgabala pieļaujama tikai ar visu kopīpašnieku piekrišanu, - norādīts Latvijas Republikas Augstākās tiesas tiesu prakses apkopojumā - teritorijas plānošanas, būvniecības un vides lietās( 2008.-2012.g.).

Iesniedzot būvniecības iesniegumu, būvniecības ierosinātāja pienākums ir paziņot par apbūves tiesībām.

Būvniecības likuma 7.panta pirmās daļas 4.punkts noteic, ka vietējo pašvaldību kompetencē ir kontrolēt, kā būvniecības dalībnieki ievēro šā likuma un citu būvniecību reglamentējošo normatīvo aktu prasības, un nodrošināt būvniecības procesa tiesiskumu savā administratīvajā teritorijā.

Tāpēc konkrēti par savu situāciju jāuzzina būvvaldē - pašvaldības institūcijā, kas pārzina, kā arī kontrolē būvniecību attiecīgajā administratīvajā teritorijā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas