E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4711
Lasīšanai: 2 minūtes
8
8

Ja veic atmežošanu būvniecības vajadzībām

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
30. jūnijā, 2014
Jānis Zuļķis

27. jūnijā Jūs devāt skaidrojumu "Kas jāzina, meža zemi pārveidojot citā zemes lietošanas veidā", tomēr man ir jautājums par gadījumu, kad es vēlos atmežot meža platību sakarā ar būvniecību. Man šī atmežošana ir jāveic pirms būvprojekta iesniegšanas, iesniegšanas laikā vai kā citādi? Tāpat par atļaujas izsniegšanu šajā gadījumā lems būvvalde? Vai būvvalde lems arī gadījumā, ja zemi atmežošu, lai tur izveidotu lauksaimniecības zemi?

A
atbild:
15. jūlijā, 2014

Valsts meža dienestā par Jūsu aprakstīto situāciju sniedz šādu komentāru: "Persona, vēršoties vietējās pašvaldības būvvaldē, ierosina būvniecības procesu. Ja iecerētās būvniecības teritorijā ir mežs, tad viens no būvvaldes pienākumiem (uzdevumiem) ir iesniegt Valsts meža dienestam pieprasījumu kompensācijas aprēķinam.

Ja tajā minētā informācija atbilst šo MK noteikumu Nr.889 prasībām un iesniegtie dokumenti ir pilnīgi, Valsts meža dienests veic kompensācijas aprēķinu, ko nosūta īpašniekam un būvvaldei. Kompensāciju persona samaksā, pirms kompetentā institūcija izdevusi administratīvo aktu, kas personai piešķir tiesības veikt būvniecību, t.i. būvatļauju. Tas nozīmē, ka kompensācijas apmaksa ir viens no priekšnoteikumiem būvatļaujas saņemšanai, kura savukārt dod tiesības veikt atmežošanu un realizēt būvniecības ieceri.

Lauksaimniecības zemes ierīkošanas mežā atļauju izsniedz tieši vietējā pašvaldība (nevis tās institūcija - būvvalde), izņemot gadījumus, ja lauksaimniecības zemes ierīkošana ir paredzēta Baltijas jūras vai Rīgas jūras līča piekrastes krasta kāpu aizsargjoslā - tam nepieciešams Ministru kabineta rīkojums. Tātad - mežā vēloties ierīkot lauksaimniecības zemi, persona vēršas tieši pašvaldībā, bet mehānisms ir līdzīgs kā iepriekš apskatītais."

Labs saturs
8
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas