E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4697
Lasīšanai: 6 minūtes

Aizgādība un uzvārda maiņa bērnam

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
27. jūnijā, 2014
Iveta Neidere

Labdien! Man radies jautājums, kā es varu pārtraukt meitas tēvam aizgādības tiesības uz meitu. Mēs dzīvojām civillaulībā 2 gadus, bet pēc meitas piedzimšanas mēs dzīvojam šķirti. Viņš par meitu nav interesējies 2 gadus, uzturlīdzekļus jau gadu man maksā valsts. Deklarētajā dzīvesvietā viņš nedzīvo, jo dzīvoklis izsolē ir pārdots. Vai man ir tāda iespēja, un vai man ir iespēja meitai nomainīt arī uzvārdu: no tēva uz manu?

A
atbild:
31. jūlijā, 2014
Edīte Brikmane
LV portāls

Par aizgādības tiesību pārtraukšanu

Lai pārtrauktu aizgādības tiesības bērna tēvam, Jums jāvēršas bāriņtiesā ar lūgumu pārtraukt bērna tēva aizgādības tiesības.

Civillikuma 203.panta pirmajā daļā noteikti gadījumi, kādos bāriņtiesa lemj par aizgādības tiesību pārtraukšanu vecākam:

  • ir faktiski šķēršļi, kas liedz vecākam iespēju aprūpēt bērnu;
  • bērns atrodas veselībai vai dzīvībai bīstamos apstākļos vecāka vainas dēļ (vecāku apzinātas rīcības vai nolaidības dēļ);
  • vecāks ļaunprātīgi izmanto savas tiesības vai nenodrošina bērna aprūpi un uzraudzību;
  • vecāks ir devis piekrišanu bērna adopcijai, izņemot gadījumu, kad viņš kā laulātais ir devis piekrišanu tam, ka bērnu adoptē otrs laulātais;
  • konstatēta vecāka vardarbība pret bērnu vai ir pamatotas aizdomas par vecāka vardarbību pret bērnu.

Kāds būs bāriņtiesas lēmums, kad tā būs izvērtējusi Jūsu iesniegumu, atkarīgs no lietas apstākļiem. Ņemiet vērā, ka, uzsākot šo procesu, Jūs aktualizēsiet problēmu un bāriņtiesas pienākums būs iesaistīt pašvaldības sociālo dienestu, kas strādās ar Jūsu ģimeni, piesaistīs psihologus, piedāvās mediatoru pakalpojumus. Atbildīgās iestādes izvērtēs visus apstākļus, iespējams, ieradīsies pie Jums mājās, uzaicinās uz pārrunām bērna tēvu.

Kā norāda Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas (VBTAI) Bāriņtiesu un audžuģimeņu departamenta galvenā inspektore Līga Tetere, šādā situācijā visu atbildīgo iestāžu uzdevums ir darīt visu, lai bērnam būtu abi vecāki un motivētu arī tēti iesaistīties bērna audzināšanā.

Ja bērna tēvs neizrādīs interesi par savu bērnu vai viņu nav iespējams atrast (nav zināma dzīvesvieta), tas uzskatāms par faktisku šķērsli, kāpēc viņš nevar īstenot aizgādību, un tā tiks pārtraukta. Taču aizgādības tiesību pārtraukšana ir terminēts lēmums. Civillikuma 203.panta trešā daļa paredz bāriņtiesas pienākumu šo lēmumu pārskatīt pēc viena gada. Ja arī pēc viena gada joprojām situācija nebūs mainījusies, bāriņtiesa var lemt celt prasību tiesā par aizgādības tiesību atņemšanu.

Arī Jūs pati varat vērsties tiesā ar prasības pieteikumu, lūdzot atņemt aizgādības tiesības, pamatojoties uz Civillikuma 200.panta pirmo daļu, kas paredz atņemt vecākam aizgādības tiesības, ja:

  1. viņa vainas dēļ (vecāka apzinātas rīcības vai nolaidības dēļ) ir apdraudēta bērna veselība vai dzīvība;
  2. vecāks ļaunprātīgi izmanto savas tiesības vai nenodrošina bērna aprūpi un uzraudzību un tas var apdraudēt bērna fizisko, garīgo vai tikumisko attīstību.

Jāuzsver, pat ja aizgādības tiesības bērna tēvam tiek pārtrauktas vai atņemtas, viņam joprojām būs tiesības satikt bērnu (saskarsmes tiesība) un arī pienākums gādāt par uzturlīdzekļiem bērnam neizbeigsies. Kā norāda L.Tetere, ja diviem cilvēkiem ir kopējs bērns, pārvilkt svītru un pilnībā izslēgt otru vecāku no savas un bērna dzīves nevar.

Sīkāku izklāstu par atsevišķas aizgādības noteikšanu, aizgādības tiesību pārtraukšanu, atņemšanu un izbeigšanos lasiet LV portāla publikācijā "Aizgādība – vecāku kopīgās un atsevišķās rūpes par bērnu".

Par uzvārda maiņu bērnam

Nomainīt uzvārdu bērnam ir iespējams, taču ir nepieciešama arī bērna tēva piekrišana, ja vien tēvam netiek atņemtas aizgādības tiesības. Kādos gadījumos ir iespējams nomainīt uzvārdu bērnam, noteic Ministru kabineta 2013.gada 3.septembra noteikumu Nr.761 "Noteikumi par civilstāvokļa aktu reģistriem" 134.punkts. 134.7.punktā teikts, ka bērnam maina uzvārdu uz tēva vai mātes uzvārdu, ja vecāki slēdz laulības vai to šķir; vai ja viens no vecākiem slēdz laulības.

Savukārt 134.8.punkts paredz bērna uzvārda maiņu, ja bērna vecāku uzvārdi ir dažādi un vienam no vecākiem, pamatojoties uz vecāku vienošanos vai tiesas nolēmumu, nodibināta viena vecāka atsevišķa aizgādība. Šajā gadījumā bērna uzvārdu maina uz tā vecāka uzvārdu, kurš īsteno atsevišķo aizgādību. Arī šajā gadījumā būs nepieciešama otra vecāka piekrišana. To paredz MK noteikumu 135.punkts.

Sīkāk par to, kas jādara, lai nomainītu bērna vārdu vai uzvārdu, izklāstīts LV portāla skaidrojumā "Vārda un uzvārda maiņa bērnam". Kā rīkoties, ja bērna tēva piekrišanu nav iespējams saņemt, lasiet publikācijā "Bērna uzvārda maiņa, ja viens no vecākiem nepiekrīt".

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 86 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas