E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4678
Lasīšanai: 2 minūtes

Par dividendēm

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
26. jūnijā, 2014
Sergejs Rogožinskis

Labdien. Jautājums:vai var SIA izmantot tagad (06.2014.) iepriekšējo gadu (2007-2012) daļu no nesadalītās peļņas uz dividendēm (IIN 10%, protams, maksās) saskaņā ar dibinātāju protokolu? Ar cieņu, valdes loceklis SIA „DELTA SVR” Sergejs Rogožinskis.

A
atbild:
28. jūlijā, 2014
Jadviga Neilande
sertificēta nodokļu konsultante

Viss ir atkarīgs no tā, kāds dalībnieku lēmums tika pieņemts. Ja dalībnieki lēmuši atstāt peļņu uzņēmuma attīstībai un šāds dalībnieku lēmums ir parakstīts un iesniegts, tad to taču nemaina. Ja gadījumā lēmuma pieņemšana visu laiku atlikta un galējā lēmuma nav, tad var darīt, kā dalībnieki nolemj. Bet tas ir tikai teorētiski, jo praksē diez vai tādi gadījumi ir.

Ja pa šiem gadiem ir bijusi dalībnieku maiņa, tad šāda pēkšņa lēmuma pieņemšana ar sen jau iesniegtiem gada pārskatiem var sagādāt tiesas darbus, jo uzskatāma par krāpšanu. Tādēļ dalībnieku lēmums ir galējs lēmums, ja tāds ir parakstīts, pieņemts un iesniegts.

Protokols ir tikai notikumu atspoguļošana. Tas nav dokuments, uz kā pamata nosaka izmaksāt dividendes. Tam ir domāts dalībnieku lēmums.

Ja dividendes tika aprēķinātas, bet netika izmaksātas, tad tās nedrīkst atstāt postenī pie nesadalītās peļņas, bet grāmato pie kreditoriem – dalībniekiem neizmaksātās dividendes.

Iedzīvotāju ienākuma nodokli 10% maksā par aprēķinātām dividendēm, sākot no 2010.gada. Par dividendēm, kas noteiktas pirms 2010.gada, nodokli nemaksā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas