E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4670
Lasīšanai: 4 minūtes

Par saistību dzēšanas termiņa piemērošanu

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
25. jūnijā, 2014
KarinaBbistrova

Labdien, vēlētos uzdot jautājumu saistībā ar fiziskas personas maksātnespējas procesu. Esmu iesniegusi tiesai pieteikumu ar lūgumu pabeigt bankrota procedūru un piemērot saistību dzēšanas plānu. Tiesā pieteikums tika apstiprināts, bet saistību dzēšanas plāns tika sastādīts uz 3gadiem un 6mēnešiem. Vēlāk uzzināju, ka parāds nepārsniedz 100000ls un saistības var dzēst arī 2gadu laikā, balstoties uz maksātnespējas likuma 155.pantu. Vai var un kā lai vēršas pie tiesas ar lūgumu ļaut labot saistību dzēšanas plānu un ļaut izmaksās saistības 2 gadu laikā? Vai vispār to var darīt?

A
atbild:
21. augustā, 2014
Maksātnespējas administrācija
Živile Krēsliņa, juriskonsulte

Gadījumā ja izpildās abi Maksātnespējas likuma 155.panta ceturtajā daļā noteiktie faktori:

  • parādnieks nav spējīgs segt vismaz 50 procentus no tām saistībām, kas paliek pēc bankrota procedūras pabeigšanas,
  • parādnieka kopējās saistības maksātnespējas procesa pasludināšanas brīdī nepārsniedz 142 287 eiro (jeb 100 000 latu),

tad tiek piemērota Maksātnespējas likuma 155.panta ceturtā daļa, kā saistību dzēšanas procedūras īstenošanas termiņu tādējādi nosakot divus gadus pēc saistību dzēšanas procedūras pasludināšanas. 

Atbilstoši Maksātnespējas likuma 162.panta pirmajai daļai, ja fiziskās personas saistību dzēšanas plāna izpildes laikā mainās parādnieka ienākumi (tādā apmērā, ka šis apstāklis pagarina vai saīsina saistību dzēšanas plāna izpildes termiņu), viņam ir pienākums sagatavot un iesniegt tiesā fiziskās personas saistību dzēšanas plāna grozījumus, mainot šā plāna termiņu un tā ietvaros sedzamo saistību apmēru. 

Tomēr Maksātnespējas likuma 162.pantā noteikto iespēju grozīt saistību dzēšanas plānu būtu jāļauj izmantot arī gadījumā, ja nav iestājušies apstākļi, kas ir pamats, lai veiktu obligātus grozījumus plānā. 

 Ņemot vērā to, ka likumdevējs ar šobrīd spēkā esošo Maksātnespējas likuma redakciju vēlējās fiziskās personas maksātnespējas procesu padarīt pieejamāku un sniegt „otro” iespēju godprātīgām fiziskajām personām, kas ekonomisku vai sociālu apstākļu dēļ kļuvušas maksātnespējīgas, jāņem vērā fiziskās personas finansiālais stāvoklis un jānosaka atbilstoši noteikumi tām fiziskajām personām, kurām finansiālā situācija neļauj ar kreditoriem norēķināties tajā likumdevēja noteiktajā apmērā, kas, likumdevēja ieskatā, līdzsvaro kreditoru un parādnieka intereses.

Tādējādi fiziskās personas maksātnespējas process tiek padarīts pieejams arī tām personām, kuras sava finansiālā stāvokļa dēļ nav spējīgas segt 50 procentus no saistībām, kas palikušas pāri pēc bankrota procedūras pabeigšanas, un kā robežu Maksātnespējas likuma 155.panta ceturtās daļas piemērošanai nosakot 142 287 eiro (100 000 latu) parādu uz maksātnespējas procesa pasludināšanas brīdi, kuru pārsniedzot tiek piemērota Maksātnespējas likuma 155.panta trešā daļa

Tādējādi gadījumā, ja konkrētajā situācijā izpildās abi Maksātnespējas likuma 155.panta ceturtajā daļā noteiktie nosacījumi, fiziskajai personai ir tiesības sagatavot un iesniegt tiesā fiziskās personas saistību dzēšanas plāna grozījumus, lūdzot tiesu mainīt plāna termiņu atbilstoši Maksātnespējas likuma 155.panta ceturtajā daļā noteiktajam termiņam.

Pieteikums par grozījumiem saistību dzēšanas plānā jāsniedz tiesā, kas pasludinājusi fiziskās personas maksātnespējas procesu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 61 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas