E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4645
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Atkritumi
2
2

Atkritumu urnu novietojumu regulē Rīgas domes saistošie noteikumi

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. jūnijā, 2014
Nora Grigane-Grisle

Labdien. Mūsu daudzdzīvokļu māja atrodas lietišķā Rīgas centrā. Blakus nesen sāka savu darbību jaunā komercbanka. Sakarā ar ko miskaste, kura ir piestiprināta pie mūsu ēkas sienas, vienmēr ir pārpildīta ar atkritumiem un benčikiem, jo darba dienas laikā bankas klerku "jautrās" kompānijas, stingri ievērojot noteikumu nesmēķēt 10m attālumā no bankas ārdurvīm, pulcējas pie mūsu ēkas sienas ar urnu. Sakiet, lūdzu, vai ir kaut kādi noteikumi, kuri regulē sadzīves atkritumu tvertņu apjomu un daudzumu uz 1m2 pilsētas zemes nepieciešamību? Vēsturiski mums pie ēkas sienas vienmēr bija piestiprināta urna, un, mūsuprāt, tas ir pareizi, lai mums būtu tīra un sakārtota pilsētas vide. Bet tagad domājam par to, lai ņemtu to nost. Paldies par atbildi.

A
atbild:
10. jūlijā, 2014
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Rīgas domes saistošo noteikumu Nr.125 „Rīgas pilsētas teritorijas kopšanas un būvju uzturēšanas noteikumi” 15.1.2.punktā ir noteikts: komercsabiedrības atbilstoši noslēgtajam līgumam, dzīvokļu īpašnieku sabiedrības, namīpašumu, zemesgabalu un citu teritoriju īpašnieki, valdītāji, pārvaldnieki-pilnvarnieki, lietotāji-nomnieki nodrošina sīkajiem atkritumiem un izsmēķiem paredzētu nedegoša materiāla urnu novietošanu pie namīpašumu sienām (ik pēc 25 pilniem fasādes metriem), kā arī vienas papildu urnas novietošanu (izņemot ēkas, kas atrodas pagalmos) pie namīpašumu sētām, pie ieejām komerciāla rakstura objektos un citās sabiedriskās iestādēs, sabiedriskā transporta pieturvietās.

Tātad par urnas novietošanu atbild daudzdzīvokļu mājas pārvaldnieks, un iedzīvotāji paši pēc savas gribas ar šo objektu rīkoties (piemēram, noņemt) nedrīkst. Ja māju apsaimnieko dzīvokļu īpašnieku biedrība un Jūs esat tās valdē, tad pirms jebkāda turpmākā lēmuma pieņemšanas ir jātiek skaidrībā par urnu novietojuma atbilstību iepriekš minēto Rīgas domes saistošo noteikumu prasībām.

Ja urnu noņemsiet, tad, ļoti iespējams, bankas darbinieki dosies uz ierasto vietu un izsmēķus metīs zemē vai kādā pašu sameklētā traukā, un situācija tādējādi, protams, labāka nekļūs.

Vienkāršākais risinājums, šķiet, būtu mājas iedzīvotāju kolektīva vēstule bankas vadībai - izklāstot radušos situāciju un pieprasot, lai šī iestāde iekārto piemērotu vietu saviem smēķētājiem un bankas klientiem. Protams, iesniegumu var nosūtīt arī mājas pārvaldnieks.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas