E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4597
Lasīšanai: 3 minūtes
5
5

Atvaļinājuma aprēķināšana un apmaksa valsts iestādes darbiniekam

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. jūnijā, 2014
Aelita P.

Labdien, strādāju valsts iestādē, uz mums attiecas Atlīdzības likums. Atvaļinājumu sadalot daļās, aizliegts palielināt apmaksājamo darba dienu skaitu. Saskaņā ar iekšējo normatīvo aktu iestādē darbiniekiem ikgadējā atvaļinājuma ilgums 4 kalendārās nedēļas. Atvaļinājuma daļu – divas kalendārās nedēļas esmu izņēmusi. Uzrakstīju iesniegumu par neizmantoto atvaļinājuma daļu uz divām nedēļām, sākot no 2014.gada 2.jūnija. Darba devējs ir pagarinājis atvaļinājumu par vienu dienu (8.jūnijs – Vasarsvētki). Jautājums, vai šī diena darba devējam ir jāapmaksā? Un vai ir uzskatāms par apmaksājamo darba dienu skaitu palielinājumu, ja kopējais apmaksājamo darba dienu skaits atvaļinājuma periodā, saskaitot kopā, sanāk 21 darba diena? Vai pastāv šis striktais ierobežojums - ne vairāk kā 20 darba dienas apmaksāt, ja atvaļinājuma ilgums 4 kalendārās nedēļas?

A
atbild:
26. jūnijā, 2014
Finanšu ministrija
Maija Straupmane, Komunikācijas nodaļas vadītāja vietniece

Atlīdzības likuma 41.pants “Ikgadējais apmaksātais atvaļinājums” nosaka, ka šā atvaļinājuma piešķiršanai piemēro Darba likuma normas. Ja ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu izmanto pa daļām, viena no atvaļinājuma daļām nedrīkst būt īsāka par Darba likumā noteikto, bet, atlikušo daļu piešķirot pa daļām, ievēro šādus noteikumus: 

1) aizliegts palielināt apmaksājamo darbdienu skaitu; 

2) katra daļa nedrīkst būt īsāka par vienu kalendāra nedēļu, izņemot gadījumus, kad institūcija vai amatpersona, kas piešķir ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu, atļāvusi ikgadējā atvaļinājuma attiecīgo daļu izmantot pa dienām, nepalielinot saskaņā ar likumu apmaksājamo darbdienu skaitu. 

Savukārt Darba likuma 149.pants “Ikgadējais apmaksātais atvaļinājums” nosaka, ka ikgadējais apmaksātais atvaļinājums nedrīkst būt īsāks par četrām kalendāra nedēļām, neskaitot svētku dienas. 

Tā kā  Jūsu gadījumā plānotā atvaļinājuma laikā iekrīt svētku diena, t.i., 8.jūnijs - Vasarsvētki, tad atvaļinājuma laiks atbilstoši Darba likuma 149.pantā noteiktajām normām jāpagarina par vienu dienu, attiecīgi to arī apmaksājot. Šajā gadījumā Atlīdzības likuma 41.pantā noteiktais ierobežojums netiek pārkāpts, jo konkrētajā gadījumā atvaļinājuma dienu skaits tiek palielināts atbilstoši tiesiskajam regulējumam, t.i., Darba likuma 149.pantam.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas