E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4586
Lasīšanai: 2 minūtes

Gāzes pistole ir pašaizsardzības ierocis

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. jūnijā, 2014
ilgvars ērglis

Labdien, kādus 5 gadus atpakaļ iegādājos gāzes pistoli, lai varētu raķetes izšaut uz svētkiem. Gribētos zināt, vai viņa man tagad būtu jāreģistrē? Pirkšanas čeki nekādi nav saglabājušies, un kur to var izdarīt?

A
atbild:
20. jūnijā, 2014
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Ieroču un speciālo līdzekļu aprites likumā gāzes pistole klasificēta kā „ierocis, kas konstruktīvi paredzēts tikai patronām ar kairinošu vai paralizējošu vielu saturošas gāzes mikrodaļiņām, lai īslaicīgi iedarbotos uz cilvēka organismu” un kā pašaizsardzības ierocis.

Saskaņā ar likuma 8.pantu Latvijā ir aizliegta nemarķētu, pašizgatavotu un pārveidotu gāzes pistoļu (revolveru) aprite.

Fiziskai personai, kura sasniegusi 18 gadu vecumu, ir tiesības iegādāties, glabāt un nēsāt gāzes pistoles (revolverus) un to munīciju un pielietot tās pašaizsardzībai.

Likuma 22.pantā ir teikts: „(11) Fiziskajai personai ir tiesības Latvijā iegādāties gāzes pistoli (revolveri) ar tāda komersanta starpniecību, kurš saņēmis speciālo atļauju (licenci) attiecīgu ieroču realizēšanai, vai no citas personas, kurai reģistrēta gāzes pistole (revolveris), veicot gāzes pistoles (revolvera) pārreģistrāciju Valsts policijā vai izmantojot Iekšlietu ministrijas Informācijas centra sniegto elektronisko pakalpojumu, vai ārvalstīs normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā, pēc tam to reģistrējot Valsts policijā vai izmantojot Iekšlietu ministrijas Informācijas centra sniegto elektronisko pakalpojumu.”

Ja esat iegādājies pistoli no licencēta pārdevēja, pārreģistrācija acīmredzot veikta automātiski un tad pistole vairs nav jāreģistrē. Ja gāzes pistole nav pārreģistrēta, tad tā jāreģistrē policijā. Tomēr likuma 9.pantā ir šāds aizliegums: „4) iegādāties, glabāt, nēsāt, realizēt, izmantot un pielietot šaujamieročus, kas padarīti derīgi šaušanai tikai ar salūtpatronām.”

Raķetes var šaut, ja to paredzējis pistoles ražotājs un tās oficiāli pirktas veikalā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas