E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4564
Lasīšanai: 2 minūtes

Parādu piedziņu uzsāk pēc tiesas lēmuma

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. jūnijā, 2014
Signe Linkuma

Labdien. Mans jautājums - man ir vairāki aktīvi kredītu aizņēmumi, kurus mazā naudas apgrozījuma dēļ nevaru nomaksāt. Summa kopumā nav lielāka par 1500 eiro (kopā ar %). Pagaidām atrodos dekrēta atvaļinājumā. Mani interesē, ja tiesa piespriež man kādu daļu ieturēt no ienākumiem, ja man nebūs citu ienākumu kā vecāku pabalsts, vai tad tie % tiks "novilkti" no manas pirmās algas, kad sākšu strādāt?

A
atbild:
22. jūlijā, 2014
Zaida Kalniņa
LV portāls

Ja kreditors vērsīsies tiesā par parādu piespiedu piedziņu un tiesa lems to uzsākt, tad piedziņas procesu nekavējoties īstenos zvērināts tiesu izpildītājs. Tiesu izpildītājs dos rīkojumu apķīlāt kontu visām iestādēm, kas var veikt parādniekam naudas līdzekļu izmaksu.

Protams, ka piedzīt parādu var no personas, kam vispār ir ienākumi. Parādu piedziņas jaunā kārtība paredz, ka no 2014.gada 1.marta arī Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra, veicot ieturējumus no valsts pensijām, valsts sociālās apdrošināšanas pabalstiem un atlīdzībām – proti, arī no māmiņalgas un vecāku pabalsta, piemēro tos pašus nosacījumus kā ieturējumiem no darba samaksas. 

Parādniekam izmaksai kontā tiek saglabāts bērna kopšanas vai vecāku pabalsts CPL 594.panta pirmajā vai otrajā daļā noteiktajā apmērā –  ne mazāk kā 320 eiro un uz katru nepilngadīgu bērnu 64,03 eiro.

Ja maternitātes vai vecāku pabalsts ir mazāks nekā 320 eiro, tad parādu piedziņa teorētiski nav iespējama, taču tādā gadījumā jārēķinās, ka kreditors var vērsties tiesā ar prasību vērst piedziņu pret parādnieka mantu un īpašumu. 

Jebkurā gadījumā, saņemot paziņojumu no zvērināta tiesu izpildītāja, vajadzētu ar tiesu izpildītāju sazināties un vienoties par parādu apmaksas iespējām.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas