E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4280
Lasīšanai: 2 minūtes

Pārceļoties uz dzīvi ārpus Latvijas, jāpaziņo PMLP

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
28. aprīlī, 2014
Kristaps Samtiņš

Ja cilvēks no Latvijas pārceļas uz dzīvi Lielbritānijā, vai viņam par to ir jāinformē Latvijas valsts? Kā tas notiek? Kādi ir soda mēri un kontroles mehānisms, ja tāds vispār ir? P.s. noteikti ir vēl kādi pienākumi attiecībā uz Latviju, kas Latvijas pilsonim, dzīvojot citā valstī, joprojām ir jāpilda attiecībā uz Latviju. Jautājums tikai - kādi?

A
atbild:
10. maijā, 2014
Vineta Vilcāne
speciāli LV portālam

Iedzīvotāju reģistra likuma 15.panta 2.daļa paredz: ja persona, kurai ir Latvijas valstiskā piederība, uzturas ārpus Latvijas ilgāk par sešiem mēnešiem, tās pienākums ir paziņot Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei (PMLP) savas dzīvesvietas adresi ārvalstīs. Tāpat PMLP ir jāinformē par citām ārvalstu institūcijās izdarītām izmaiņām Iedzīvotāju reģistrā iekļautajās ziņās par sevi, saviem bērniem, kas jaunāki par 18 gadiem, un personām, kas atrodas aizbildnībā vai aizgādībā.

Personas norādītajai dzīvesvietas adresei ir informatīvs raksturs, proti, lai persona attiecībās ar Latvijas valsti būtu sasniedzama.

PMLP ir jāziņo arī par citām izmaiņām ziņās, kas iekļautas Iedzīvotāju reģistrā par personu. Reģistrā iekļaujamās ziņas uzskaitītas Iedzīvotāju reģistra likuma 10.pantā.

Paziņot par dzīvesvietas maiņu un adresi ārvalstīs ir iespējams, aizpildot noteikta parauga iesniegumu vai uzrakstot to brīvā formā. Iesniegumu iespējams iesniegt šādos veidos:

Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 190.3 pants paredz – par Iedzīvotāju reģistrā iekļaujamo ziņu savlaicīgu nepaziņošanu Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes teritoriālajām nodaļām uzliek naudas sodu no 15 līdz 35 eiro.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas