E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2642
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Pirmsskola

Par valsts atbalstu bērna pieskatīšanai

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
23. jūlijā, 2013
Liene Irbe

Balstoties uz tikko pieņemto likumu, lai saņemtu pabalstu par to, ka bērnu pieskata aukle, auklītei ir jāreģistrējas Izglītības kvalitātes valsts dienestā, bet, lai to izdarītu, jāiegūst formāla izglītība aukles darbam. Kas šādus kursus organizē, jo manai bērna auklītei nav šādas formālas izglītības?

A
atbild:
24. jūlijā, 2013
Zanda Lielbārde
LV portāls

Nesen pieņemtie MK noteikumi „Prasības bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējiem un bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzēju reģistrēšanas kārtība”, kas stāsies spēkā 1.augustā, paredz, ka pakalpojuma sniedzējam vai pakalpojuma sniegšanā iesaistītai personai, kas nodarbojas ar bērnu uzraudzību, jāatbilst šādām prasībām:

  • nav izdarīti Bērnu tiesību aizsardzības likuma 72.panta trešajā daļā noteiktie pārkāpumi vai noziedzīgi nodarījumi;
  • ar tiesas lēmumu nav pārtrauktas vai atņemtas aizgādības tiesības vai ar bāriņtiesas lēmumu persona nav atcelta no aizbildņa pienākumu pildīšanas to nekārtīgas pildīšanas dēļ vai tai nav atņemts audžuģimenes vai viesģimenes statuss, ja tā nav pildījusi attiecīgos pienākumus atbilstoši bērna interesēm;
  • ir apliecība par prasmēm sniegt pirmo palīdzību, ja persona zināšanas pirmās palīdzības sniegšanā nav apguvusi pieaugušo formālās izglītības programmas vai profesionālās pilnveides izglītības programmas ietvaros;
  • ir apgūta pieaugušo neformālās izglītības programma aukļu darba jomā (stundu apjoms tiek precizēts - red.), ja tiek sniegts pilna laika pakalpojums un pakalpojuma sniegšanā iesaistītai personai nav augstākās pedagoģiskās izglītības un pedagoga profesionālās kvalifikācijas vai nav iegūta aukļa profesionālā kvalifikācija.

Par aukļu kursiem jāinteresējas savā pašvaldībā vai tuvējās pašvaldībās. Taču jāņem vērā, ka pakalpojuma sniedzēja kvalifikācijas prasībai ir plānots pārejas periods un šī prasība stāsies spēkā tikai ar 2014.gada 1.janvāri. Tātad – izglītības iestādēm būs laiks sagatavot un piedāvāt interesentiem attiecīgas apmācību programmas.

Un vēl jāatceras, ka atbilstoši MK noteikumiem „Kārtība, kādā tiek aprēķināts un piešķirts valsts atbalsts bērniem no pusotra gada vecuma līdz obligātai bērna sagatavošanas pamatizglītības ieguves uzsākšanai, ja bērns saņem pakalpojumu pie privātā pakalpojumu sniedzēja” uz valsts atbalstu varēs pretendēt tikai tad, ja aukle sniedz pilna laika pakalpojumu, tātad – astoņas stundas dienā darbdienās. Par nepilna laika pakalpojumu vai bērna pieskatīšanu brīvdienās valsts atbalstu saņemt nevarēs.

Pakalpojuma sniedzējam būs jāreģistrējas ne vien Izglītības kvalitātes valsts dienestā, bet arī Valsts ieņēmumu dienestā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas