E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 1908
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Slimības lapa darbinieka pārbaudes laikā

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
30. janvārī, 2013
Sandra Rezgoriņa

Ja es tikko esmu sākusi strādāt, nostrādāju pilnu mēnesi, bet nu ir sanācis, ka esmu saslimusi, un nācās kārtot darba nespējas lapu. Man ir 3 mēneši pārbaudes laiks (pēc līguma), nostrādājusi esmu vienu. Vai darba devējam ir jāatmaksā man lapa?

A
atbild:
01. februārī, 2013
Valsts darba inspekcija
Edgars Timpa, Darba tiesību nodaļas juriskonsults

Saskaņā ar Darba likuma 46.panta otrās daļas nosacījumiem darbiniekam noteiktais pārbaudes termiņš nedrīkst būt ilgāks par trim mēnešiem. Turklāt minētajā termiņā neieskaita pārejošas darbnespējas laiku jeb darbinieka slimības laiku.

Atbilstoši likuma „Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” 36.panta pirmās daļas prasībām: „Darba devēja pienākums ir darba ņēmējiem, kuriem darba periodā iestājusies ar Ministru kabineta noteiktajā kārtībā izsniegtu darba nespējas lapu apliecināta pārejoša darba nespēja (izņemot darba nespēju, kas saistīta ar grūtniecību un dzemdībām un slima bērna kopšanu), izmaksāt no saviem līdzekļiem slimības naudu ne mazāk kā 75 procentu apmērā no vidējās izpeļņas par otro un trešo pārejošas darba nespējas dienu un ne mazāk kā 80 procentu apmērā – par laiku no ceturtās darba nespējas dienas, taču ne ilgāku par 10 kalendāra dienām. Slimības naudu aprēķina par darbnespējas dienām, kurās darba ņēmējam būtu bijis jāstrādā, un izmaksā atbilstoši noteikumiem, kādi Darba likumā paredzēti darba samaksas izmaksai.”

Iepriekšminētā kontekstā norādām, ka darba devējam ir pienākums izmaksāt no saviem līdzekļiem slimības naudu arī tiem darbiniekiem, kuri ir pieņemti uz pārbaudes laiku.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas