E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 1877
Lasīšanai: 3 minūtes

Jāizvērtē līguma nosacījumi

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
23. janvārī, 2013
voldemars kadikis

Kā un kur var atrast mūsu valstī par pakalpojumu sniegšanu uzņēmumam kā saimnieciskās darbības veicējam, jo darbu saņēmējs grib pārāk daudz, bet maksā noteikto summu un ne vairāk, kaut gan tiek izpildīts vairāk nekā līgumā. Ko darīt?

A
atbild:
04. februārī, 2013
Lolita Lūse
LV portāls

No uzdotā jautājuma nevar viennozīmīgi secināt nodibināto tiesisko attiecību jeb darījuma saturu. Valsts darba inspekcijas Darba tiesību nodaļas juriskonsults Edgars Timpa norāda, ka, pieņemot, ka starp pusēm nav nodibinātas darba tiesiskās attiecības atbilstoši Darba likuma prasībām (arī neizriet no jautājuma būtības), bet ir nodibinātas citas civiltiesiskās attiecības, piemēram, saistības ir nodibinātas uz uzņēmuma līguma pamata, tad šajā gadījumā Civillikuma tiesību normās, it īpaši minētā likuma 4.daļā „Saistību tiesības”, iekļautais regulējums varētu būt par tiesisko pamatu attiecību turpmākajam saturam un regulējumam.

Piemēram, uzņēmuma līguma gadījumā tiek piemērots Civillikuma 2212.-2229.panta regulējums. Civillikuma 2223.pants paredz: „Tiklīdz pasūtījums izpildīts un atzīts par labu, pasūtītājam jāsamaksā uzņēmējam norunātā maksa. Kur zināmiem darbiem pastāv normētas cenas, tur maksa noteicama pēc tām. Maksa var būt norunāta kā par visu darbu kopā, tā arī par tā daļām un arī pēc laika, ja vien uzņēmējs uzņēmies izpildīt visu pasūtījumu. Otrā gadījumā uzņēmējs var pēc katras daļas pabeiguma prasīt, lai to pieņem un par to samaksā, bet pēdējā - lai samaksā termiņos, ja vien nav citādi norunāts. Prasīt samaksu uz priekšu uzņēmējs var tikai tad, kad viņš to tieši pielīdzis.”

Visticamāk, Jums vajadzētu vai nu pārskatīt esošo līgumu, vai arī izpildīt savas saistības atbilstoši noslēgtajam līgumam, saņemot par to nolīgto samaksu. Ja par papildus padarīto vēlaties saņemt papildu samaksu, Jums tas jāprasa darba pieņēmējam. Ja strīdu neizdodas atrisināt sarunu ceļā, Jums ir tiesības griezties tiesā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas