E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 1841
Lasīšanai: 3 minūtes

Darba uzteikums pārbaudes laikā

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. janvārī, 2013
Ieva Straupe

Labdien! Tikko kā mani pieņēma darbā vienā diezgan lielā uzņēmumā. Tika parakstīts darba līgums par trīs pārbaudes mēnešiem. Tagad vadītāja (kura nav uzņēmuma īpašniece) atklātā tekstā pasaka, ka jāstrādā būs tikai mēnesis un tad jāraksta atlūgums pēc pašas vēlēšanās, jo viņai esot plāni šai amatā ielikt kādu no "savējiem". Tika piedraudēts arī ar to, ka ja atlūgums netiks rakstīts, viņa atlaidīšot pati pēc panta. Kāds varētu būt risinājums šai situācijai?

A
atbild:
21. janvārī, 2013
Valsts darba inspekcija
Edgars Timpa, Darba tiesību nodaļas juriskonsults

Darba likuma 46.panta pirmā daļa noteic, ka „noslēdzot darba līgumu, var noteikt pārbaudi, lai noskaidrotu, vai darbinieks atbilst viņam uzticētā darba veikšanai”.  Saskaņā ar Darba likuma 46.panta nosacījumiem pārbaudes termiņš nedrīkst būt ilgāks par trim mēnešiem.  Vienlaikus jānorāda, ka atbilstoši Darba likuma 47.panta pirmās daļas nosacījumiem pārbaudes laikā darba devējam un darbiniekam ir tiesības rakstveidā uzteikt darba līgumu trīs dienas iepriekš, nenorādot uzteikuma iemeslu.

Būtiski atzīmēt, ka saskaņā ar Darba likuma 48.panta prasībām, ja darba devējs, uzteicot darba līgumu pārbaudes laikā, ir pārkāpis atšķirīgas attieksmes aizliegumu, darbiniekam ir tiesības celt prasību tiesā viena mēneša laikā no dienas, kad viņš saņēmis darba devēja uzteikumu.

Konkrētajā gadījumā darbiniekam saskaņā ar Darba likuma 94.pantu ir tiesības iesniegt sūdzību uzņēmumā attiecīgi pilnvarotai personai ar lūgumu izvērtēt esošo situāciju. Proti, iespējams, ka darba devējs, piemēram, iestādes direktors, nemaz nezina par darbinieka tiešā vadītāja izdarībām jeb tā saucamo „bosingu”, pieprasot darbiniekam pret savu gribu uzteikt darba līgumu, t.i., faktiski izbeigt darba tiesiskās attiecības piespiedu kārtā. Tomēr jāatkārto, ka pārbaudes laikā darba devējam ir tiesības uzteikt darba līgumu, nenorādot iemeslu.

Tātad, ja darbinieks pārbaudes laikā nevēlas uzteikt darba līgumu, tad viņam ir jāturpina pildīt uzņemtās saistības, sagaidot pārbaudes termiņa izbeigšanu, kas nozīmēs pārbaudes izturēšanu. Savukārt darbinieka tiesību aizskaršanas gadījumā risināt strīdu atbilstoši Darba strīdu likuma nosacījumiem, izšķirot strīdu uzņēmumā vai tiesā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 54 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas