E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 1840
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Atšķirīgas attieksmes aizlieguma pārkāpums darba intervijā

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. janvārī, 2013
Uldis Sūna

Ir notikusi darba intervija, un kā pēdējais intervijas jautājums izskan  - Vai man ir kādas nenokārtotas parādsaistības, uz ko man diemžēl nākas atbildēt ar jā. Kompānijas tiešie klienti ir bankas, un līdz ar to vēlas lojālus darbiniekus, kas neveiktu liekas mahinācijas (darbības). Līdz šim jautājumam intervijā viss gāja lieliski, un šeit viss beidzas. Zinu sevi, esmu godīgs un kārtīgs, savas kļūdas esmu pieļāvis saistībā ar aizņēmumiem. No aizņēmumu parādu sloga netikšu ārā ar minimālajām algām, jo ir vēl citi obligātie maksājumi kā īre, komunālie, paēst, pabarot bērnu, uzturēt ģimeni pie veselības un tikt līdz darbam. Bet tikt labi apmaksātos darbos reizēm rada problēmas šie jautājumi. Attiecīgi pelnot naudu, kādu sola kompānija, es spētu izlīst no parādsaistībām. Tas ir kā apburtais ritenis. Vai darba devējam ir tiesības uzdot šo jautājumu un attiecīgi pie verdikta, ja ir parādsaistības, pilnīgi un kategoriski teikt - nē, jūs šim darbam nederiet. Kad tiksiet galā ar savām kredītsaistībām, būšu ieinteresēts ar jums tikties.

A
atbild:
18. janvārī, 2013
Valsts darba inspekcija
Edgars Timpa, Darba tiesību nodaļas juriskonsults

Saskaņā ar Darba likuma 33.panta pirmo daļu, darba intervija ir darba devēja sagatavota mutvārdu vai rakstveida aptauja pretendenta piemērotības novērtēšanai. Atbilstoši Darba likuma 33.panta otrās daļas nosacījumiem, darba intervijā nav pieļaujami tādi darba devēja jautājumi, kas neattiecas uz paredzētā darba veikšanu vai nav saistīti ar pretendenta piemērotību šim darbam, kā arī jautājumi, kas ir tieši vai netieši diskriminējoši. Proti, darba devējs pēc būtības nedrīkst uzdot jautājumus, kuri neattiecas uz paredzētā darba veikšanu vai nav saistīti ar pretendenta piemērotību konkrētam darbam.

Piemēram, objektīvi ir pieļaujami jautājumi par pretendenta kvalifikāciju, prasmēm, darba pieredzi, darbam nepieciešamiem sertifikātiem utt., bet kategoriski nav pieļaujami jautājumi par pretendenta nacionālo vai etnisko izcelsmi, ģimenes vai laulības stāvokli, grūtniecību.

Darba likuma 34.panta noteiktajā kārtībā pretendentam ir tiesības celt prasību tiesā triju mēnešu laikā no dienas, kad saņemts darba devēja atteikums nodibināt ar viņu darba tiesiskās attiecības, pārkāpjot atšķirīgas attieksmes aizliegumu.

Atbildot uz Jūsu jautājumu, vai darba devējam ir tiesības uzdot pretendentam jautājumus par nenokārtotajām parādsaistībām, Darba inspekcija norāda, ka atbilstoši Darba likuma 7.panta pirmās un otrās daļas, 29., 33.panta nosacījumiem šādu jautājumu uzdošana pretendentam nav pieļaujama, jo tie pēc savas būtības nevar būt uzskatāmi par kritērijiem, ar kuriem darba devējs var izvērtēt pretendenta piemērotību konkrētajam darbam (piem., noteikt darbinieka „lojalitātes” līmeni).

Respektīvi, jautājumi par pretendenta nodibinātām kredītsaistībām vai jebkurām citām privātām saistībām ir uzskatāmi par jautājumiem, kas neattiecas uz paredzēta darba veikšanu, līdzīgi kā jautājumi par grūtniecību vai ģimenes stāvokli.

 Līdz ar to darba devējam nav pieļaujams uzdot  jautājumus par pretendenta kredītsaistībām. Savukārt strīda gadījumā ir pienākums tiesā pierādīt atšķirīgas attieksmes aizlieguma ievērošanu, atsakot pretendentam darbu. Tas nozīmē, ka konkrētajā gadījumā pretendentam ir tiesības vērsties tiesā ar prasības pieteikumu par iespējamo atšķirīgas attieksmes aizlieguma pārkāpumu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas