E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 1751
Lasīšanai: 2 minūtes

Ieturējumiem vajadzīga rakstiska piekrišana

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
30. decembrī, 2012
Raisa Rozentale

Vai saimniecei ir tiesības ņemt naudu nost no algas bez aktiem par beigtajiem teļiem bez vetārsta slēdziena, vainojot strādnieku?

A
atbild:
07. janvārī, 2013
Valsts darba inspekcija
Edgars Timpa, Darba tiesību nodaļas juriskonsults

Saskaņā ar Darba likuma 79.panta pirmās daļas nosacījumiem darba devējam ir tiesības ieturēt no darbiniekam  izmaksājamās darba samaksas to zaudējumu atlīdzību, kas viņam radušies darbinieka prettiesiskas, vainojamas rīcības dēļ. Šāda ieturējuma izdarīšanai nepieciešama darbinieka rakstveida piekrišana.

Ar to saprotot, ka Jūsu gadījumā darba devējam bez Jūsu rakstveida piekrišanas nav tiesības veikt ieturējumus no darbiniekam izmaksājamās darba samaksas. Turklāt, veicot ieturējumus ar darbinieka piekrišanu, darba devējam ir jāievēro Darba likuma 80.panta nosacījumi attiecībā pret no darba samaksas izdarāmo ieturējumu ierobežojumiem. Šis pants paredz, ka visu ieturējumu kopsumma nedrīkst pārsniegt 20 procentus, bet Civilprocesa likumā īpaši paredzētajos gadījumos - 50 procentus no darbiniekam izmaksājamās mēneša darba samaksas. Jebkurā gadījumā darbiniekam saglabājama minimālā darba alga.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 48 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas