E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 1566
Lasīšanai: 3 minūtes
3
3

19.novembris – brīvdiena, nevis svētku diena

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. novembrī, 2012
Raitis A

Labdien, jautājums saistībā ar atvaļinājuma pagarinājumu. Ja atvaļinājums tiek piešķirts no 2012.gada 19.novembra vai par šo dienu (19.11.) tiek pagarināts atvaļinājums, piemērojot Darba likuma 149.panta pirmo daļu (Ikvienam darbiniekam ir tiesības uz ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu. Šāds atvaļinājums nedrīkst būt īsāks par četrām kalendāra nedēļām, neskaitot svētku dienas). Likuma „Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām” 1.punktā noteikts, ja svētku dienas – 4.maijs un 18.novembris – iekrīt sestdienā vai svētdienā, nākamo darbdienu nosaka par brīvdienu. Tātad 19.novembris ir brīvdiena. Vai 2012.gada 19.novembris tiek uzskatīts kā svētku diena Darba likuma 149.panta pirmās daļas kontekstā?

A
atbild:
09. novembrī, 2012
Valsts darba inspekcija
Edgars Timpa, Darba tiesību nodaļas juriskonsults

Saskaņā ar Darba likuma 149.panta pirmo daļu: „Ikvienam darbiniekam ir tiesības uz ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu, un šāds atvaļinājums nedrīkst būt īsāks par četrām kalendāra nedēļām, neskaitot svētku dienas.”

Latvijas Republikā svētku dienas ir noteiktas likuma „Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām” 1.pantā. Piemēram, 18.novembris – Latvijas Republikas proklamēšanas diena. Turklāt saskaņā ar 2007.gada 24.maija grozījumiem likumā „Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām” minētā likuma 1.pants  ir papildināts ar trešo daļu šādā redakcijā: „Ja svētku dienas – 4.maijs un 18.novembris – iekrīt sestdienā vai svētdienā, nākamo darbdienu nosaka par brīvdienu.”

Diemžēl Saeimas likumdošanas datu bāzē nav pieejama iepriekšminētā grozījuma anotācija, iespējams, tāpēc, ka šāds priekšlikums par likuma grozījumiem bija iesniegts 2.lasījumā. Līdz ar to likuma „Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām” grozījumu analizēšana no vēsturiskā aspekta ir apgrūtinoša. Piemērojot gramatisko (filoloģisko) un teleoloģisko (jēgas un mērķa) tiesību normas interpretācijas metodi, secināms, ka likumdevējs ar grozījumiem likuma „Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām” 1.pantā pēc būtības noteica nākamo darbdienu par brīvdienu nevis par svētku dienu, piemēram, šogad 19.novembris likuma „Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām” 1.panta trešās daļas izpratnē ir brīvdiena. 

Iepriekšminētā kontekstā ir jānorāda, ka Darba likuma 149.panta pirmo daļu ir jāpiemēro kopsakarā ar likuma „Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām” 1.panta nosacījumiem, kā rezultātā 2012.gada 19.novembris tiek uzskatīts par brīvdienu, nevis par svētku dienu.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 42 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas