E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 1551
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Nevar piespiest uzrakstīt atlūgumu

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
30. oktobrī, 2012
Anonīms

Labdien! Darba devējs vēlas lai rakstu atlūgumu, jo itkā neapmierinot kā strādāju (7 mēnesis), bet nespēj pamatot konkrētas problēmas. Nekādu problēmu darba vietā nav bijis un ir aizdomas, ka lūdz rakstīt atlūgumu jo veselības dēļ pusgada laikā ņemtas 2 slimības lapas. Viena uz 3 dienām, otra uz 10. Kā rīkoties, jo nevēlos rakstīt atlūgumu situācijā kurā reāli mani atlaiž bez kompensācijas!

A
atbild:
05. novembrī, 2012
Valsts darba inspekcija
Edgars Timpa, Darba tiesību nodaļas juriskonsults

Saskaņā ar Darba likuma 100.panta nosacījumiem darbiniekam ir tiesības pēc savas iniciatīvas un vēlmes rakstveidā uzteikt darba līgumu, t.i., izbeigt darba tiesiskās attiecības. Konkrētajā gadījumā darba devēja izteiktais priekšlikums izbeigt darba tiesiskās attiecības no darbinieka puses var tikt atstāts bez izskatīšanas jeb turpmākas rīcības. Proti, darba devējam nav tiesības iejaukties vai kaut kādā citā veidā iespaidot darbinieka subjektīvas tiesības attiecībā pret Darba likuma 100.panta piemērošanu.

Turklāt atbilstoši Darba likuma 9.panta nosacījumiem aizliegts sodīt darbinieku vai citādi tieši vai netieši radīt viņam nelabvēlīgas sekas tāpēc, ka darbinieks darba tiesisko attiecību ietvaros pieļaujamā veidā izmanto savas tiesības. Kas kontekstā ar konkrēto situāciju varētu nozīmēt, ka darba devējam nav tiesības iespaidot darbinieka gribu. Tādējādi darbiniekam ir jāturpina strādāt, bet darba devējam atbilstoši Darba likuma 101.panta nosacījumiem jāizlemj par iespēju izbeigt darba tiesiskās attiecības pēc darba devēja iniciatīvas.

Vienlaikus jānorāda, ka saskaņā ar Darba likuma 94.panta nosacījumiem darbiniekam ir tiesības iesniegt sūdzību uzņēmumā, piemēram, ar lūgumu uzņēmumā attiecīgi pilnvarotai personai paskaidrot, kādēļ tiek izteikti šāda veida piedāvājumi no darba devēja puses pretēji darbinieka patiesai vēlmei un gribai. Iespējams, ka darbinieka un darba devēja pārrunu ceļā domstarpības darba tiesiskajās attiecībās tiks novērstas.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas