E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 1512
Lasīšanai: 2 minūtes

Darba strīds jāatrisina

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. oktobrī, 2012
daka

Labdien. Strādāju valsts iestādē, tiklīdz paziņoju savam darba devējam par grūtniecību, man lika parakstīt iesniegumu un darba līgumu maiņu, sekojoši - par amata un algas samazināšanu. Sakiet, cik likumīgi tas ir un ko lai es tagad daru?

A
atbild:
25. oktobrī, 2012
Valsts darba inspekcija
Edgars Timpa, Darba tiesību nodaļas juriskonsults

Saskaņā ar Civillikuma 1440.panta nosacījumiem, lai tiesisks darījums būtu spēkā, nepietiek ar to vien, ka tā dalībnieki izteic savu gribu, bet ir vēl vajadzīgs, lai šī griba būtu radusies brīvi - bez maldības, viltus vai spaidiem. Savukārt atbilstoši Civillikuma 1463.pantam spaidus var izdarīt vai nu ar fizisku varu, vai ar draudiem, kas kādā personā rada bailes. Turklāt no Civillikuma 1467.panta izriet, ka tiesisks darījums, kas noslēgts spaidu dēļ, pats par sevi nebūt nav spēkā neesošs, bet piespiestais var to apstrīdēt.

Darba līguma grozīšanā piemērojami gan Civillikuma, gan Darba likuma nosacījumi (sīkāk sk. Darba likuma 25.nodaļu, it īpaši Darba likuma 6.panta nosacījumus).

Ja darbinieka ieskatā darba līguma grozījumi ir veikti zem darba devēja spaidiem, tad darbiniekam savu aizskarto interešu ietvaros ir tiesības, pirmkārt, lūgt darba devējam novērst prettiesiska darījuma sekas, otrkārt, iesniegt sūdzību Darba inspekcijā, treškārt, vērsties ar prasības pieteikumu tiesā ar lūgumu atzīt par spēkā neesošu darījumu. Citiem vārdiem sakot, darbiniekam saskaņā ar Darba strīdu likuma nosacījumiem ir iespēja panākt darba strīda atrisināšanu. 

Vienlaikus jānorāda, ka saskaņā ar Darba likuma 7. un 9.panta nosacījumiem darba devējam ir aizliegts diskriminēt darbiniekus vai radīt nelabvēlīgas sekas darbiniekiem, kas pieļaujamā veidā izmanto savas tiesības.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 47 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas