E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 1375
Lasīšanai: 3 minūtes

Darba devējam grūtniece jāsaudzē

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
29. augustā, 2012
Signe

Labdien! Vēlējos uzzināt kādu lietu. Esmu grūtniecības 4.mēnesī un esmu informējusi par to savu darba devēju. Lieta ir tāda, ka mans pašreiz ieņemamais amats ir kaitīgs grūtniecei. Runāju ar savu darba devēju, viņš teica, ka mani tad nāksies pārcelt uz zemāku amatu, un minēja, ka līdz ar to nāksies arī samazināt algu. Bet es skatījos Darba likumā 99.panta 1.punktu - darba samaksas apmērs pēc darba līguma noteikumu grozīšanas nedrīkst būt mazāks par sievietes iepriekšējo vidējo izpeļņu. Un, izlasot šo pantu, es saprotu, ka īsti viņi man nemaz nevar samazināt algu, lai arī es tieku zemākā amatā. Vai tā ir taisnība? Un kā tiek aprēķināta iepriekšējā vidējā izpeļņa? Pateicos par atbildi jau iepriekš un ļoti gaidu jūsu informāciju, lai zinātu, kā man rīkoties, kad man tiks iedots jaunais papildinājums darba līgumam.

A
atbild:
04. septembrī, 2012
Valsts darba inspekcija
Edgars Timpa, Darba tiesību nodaļas juriskonsults

Darba devējam pēc darbinieka paziņojuma saņemšanas par grūtniecības stāvokli ir pienākums nekavējoties veikt darba vides riska novērtēšanu darbam, kuru veic grūtniece. Ja darba devējs, pamatojoties uz darba vides riska novērtējumu, konstatē, ka veicamais darbs var apdraudēt grūtnieci, tad darba devējam ir pienākums veikt nepieciešamos darba aizsardzības pasākumus, lai nodrošinātu viņas drošību un veselību, bet, ja tas nav iespējams, pārcelt grūtnieci citā darbā vai arī vispār uz laiku piešķirt atvaļinājumu.

Saskaņā ar Darba likuma 99.panta pirmo daļu darba devējam arī pēc ārsta atzinuma saņemšanas ir pienākums nodrošināt grūtniecei tādus darba apstākļus un darba laiku, lai viņas pakļaušana riskam, kas var negatīvi ietekmēt grūtniecības drošību vai veselību, tiktu novērsts, piemēram, pārcelt citā darbā vai samazināt darba laiku. Savukārt, ja darba devējs minēto risku nevar novērst, tad saskaņā ar Darba likuma 99.panta otrās daļas nosacījumiem darba devējam ir pienākums piešķirt grūtniecei atvaļinājumu, saglabājot vidējo izpeļņu. Faktiski šāds darba devēja atvaļinājums (Darba likuma 99.panta otrā daļa) būtu piešķirams līdz grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma sākumam, t.i., līdz darbnespējas lapas izsniegšanai sakarā ar grūtniecību un dzemdībām.

Vidējo izpeļņu aprēķina saskaņā ar Darba likuma 75.panta astoto daļu: "Izmaksājamās vidējās izpeļņas summu aprēķina, dienas (stundas, mēneša) vidējo izpeļņu reizinot ar to dienu (stundu, mēnešu) skaitu, par kurām darbiniekam izmaksājama vidējā izpeļņa."

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas