E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 1353
Lasīšanai: 4 minūtes

Par grozījumiem darba līgumā jāvienojas

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. augustā, 2012
jana vītola

Beidzoties bērnu kopšanas atvaļinājumam un atgriežoties darbā uzzinu, ka mans amats netiek saglabāts. Ir iespēja zemāks amats vai pilnīgi citā pilsētā. Vēlos uzzināt, vai tas ir likumīgi un vai ir kāds likums, kas mani aizsargā? Darbu negribas zaudēt, bet braukāt uz citu pilsētu ar ne, jo esmu vientuļā māte diviem bērniem.

A
atbild:
24. augustā, 2012
Valsts darba inspekcija
Edgars Timpa, Darba tiesību nodaļas juriskonsults

Saskaņā ar Darba likuma 156.panta ceturto daļu: „Darbiniekam, kurš izmanto bērna kopšanas atvaļinājumu, tiek saglabāts iepriekšējais darbs. Ja tas nav iespējams, darba devējs nodrošina līdzīgu vai līdzvērtīgu darbu ar darbiniekam ne mazāk labvēlīgiem darba apstākļiem un nodarbinātības noteikumiem”.

No iepriekšminētās Darba likuma tiesību normas faktiski izriet, ka darba devēja pienākums ir nodrošināt darbinieku, kurš atgriežas no bērna kopšanas atvaļinājuma, ar līdzīgu vai līdzvērtīgu darbu un nodarbinātības noteikumiem.

Vienlaikus jāatzīmē, ka gadījumā, ja darba devējs pēc darbinieka atgriešanās darbā turpmāk objektīvu iemeslu dēļ nevar saglabāt iepriekšējo darbu vai nodrošināt ar iepriekš noteikto darba samaksu, tad darba devējam, ievērojot Darba likuma 97. un 98.panta nosacījumus, ir tiesības grozīt darba līgumu.

Savukārt, ja darbinieks nepiekrīt turpināt darbu saskaņā ar piedāvātajiem grozījumiem, tad darba devējam ir tiesības uzteikt darba līgumu saskaņā ar Darba likuma 101.panta pirmo daļu, izmaksājot Darba likuma 112.pantā noteikto atlaišanas pabalstu.
Līdz ar to no darbinieka izvēles ir atkarīgs – turpināt vai neturpināt darba tiesiskās attiecības saskaņā ar piedāvātajiem grozījumiem.

Ņemot vērā iepriekšminēto, Darba inspekcija norāda, ka konkrētajā gadījumā darba devējam ir pienākums nodrošināt darbinieku, kurš atgriežas no bērna kopšanas atvaļinājuma, ar darba līgumā (darba koplīgumā, darba kārtības noteikumos) noteikto darba samaksu, darba vietu utt. Ja darba devējs kaut kādu iemeslu dēļ nevar nodrošināt darbinieku ar darba līgumā noteikto darbu samaksu, tad saskaņā ar Darba likuma  97. un 98.pantu darba devējam pastāv iespēja vienoties ar darbinieku par darba līguma grozījumu veikšanu. Taču, kamēr puses vienojas par darba līguma nosacījumu grozīšanu, tikmēr darbiniekam saglabājas darba līgumā noteiktā darba samaksa.

Papildus informējam, ka saskaņā ar Darba likuma 109.panta pirmo daļu: „Darba devējam aizliegts uzteikt darba līgumu ar grūtnieci, kā arī ar sievieti pēcdzemdību periodā līdz vienam gadam, bet, ja sieviete baro bērnu ar krūti, — visā barošanas laikā, izņemot gadījumus, kas noteikti šā likuma 101.panta pirmās daļas 1., 2., 3., 4., 5. un 10.punktā.”

Tas nozīmē: ja sieviete pēc bērna kopšanas atvaļinājuma beigām turpina barot bērnu ar krūti, tad darba devējam nav tiesības šādai darbiniecei uzteikt darba līgumu. Piemēram, darba devējs var piedāvāt izmainīt darba līguma nosacījumus (darba vietas maiņa) atbilstoši Darba likuma 97. un 98.panta nosacījumiem, bet darbinieka negatīvās atbildes gadījumā darba devējam nav tiesības izvērtēt darba līguma laušanu.  

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas