E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 1174
Lasīšanai: 2 minūtes
3
3

Darba algas samazināšana

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
31. maijā, 2012
Irēna Kuprijanova

Uzņēmumam, kur pašlaik strādāju, ir uzsākts likvidācijas process. Esmu stāvoklī, par ko bija laicīgi pabrīdināts darba devējs. Vai tādā situācijā darba devējam ir tiesības samazināt man darba algu?

A
atbild:
18. jūnijā, 2012
Valsts darba inspekcija
Edgars Timpa, Darba tiesību nodaļas juriskonsults

Saskaņā ar Darba likuma 97.panta nosacījumiem darbinieks un darba devējs var grozīt darba līguma nosacījumus, savstarpēji vienojoties rakstveidā atbilstoši Darba likuma 40.panta noteikumiem.

Piemēram, darba algas samazināšanai ir nepieciešama darbinieka rakstveida piekrišana grozīt darba līguma nosacījumus par darba samaksas apmēru un nosacījumiem. Ja darbinieks piekrīt darba devēja piedāvātajiem darba līguma grozījumiem, tad pie Darba likuma 98.panta otrajā daļā noteiktās situācijas, kad darbiniekam samazinās darba samaksa, darba devējam ir pienākums izmaksāt darbiniekam iepriekš noteikto darba samaksu (sīkāk sk. Darba likuma 97. un 98.pantu).

Pretējā gadījumā, t.i., kad nav panākta rakstveida vienošanās ar darbinieku par darba samaksas samazināšanu, darba devējs nav tiesīgs vienpusējā kārtā samazināt darbiniekam nolīgtās darba samaksas apmēru.

Taču darba devējs atbilstoši Darba likuma 98.panta pirmās daļas nosacījumiem ir tiesīgs šādam darbiniekam (kas nepiekrīt turpināt darba tiesiskās attiecības atbilstoši piedāvātajiem grozījumiem) uzteikt darba līgumu, pamatojoties uz Darba likuma 101.panta pirmās daļas noteikumiem.

Piemēram, tā kā saskaņā ar Darba likuma 109.panta pirmās daļas nosacījumiem darba devēja likvidācijas gadījumā nepastāv uzteikuma ierobežojumi un aizliegumi attiecībā pret darba līguma uzteikšanu grūtniecēm, darba devējs atbilstoši Darba likuma 101.panta pirmās daļas 10.punkta noteikumiem var uzteikt darba līgumu grūtniecei, izmaksājot viņai atlaišanas pabalstu saskaņā ar Darba likuma 112.panta nosacījumiem. 
 
Papildu informācijai LV portāla skaidrojumi:

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas