E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4816
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Finanses

Darba tiesisko attiecību izbeigšana

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. jūlijā, 2014
Sanita

Labdien! Vēlējos noskaidrot, ko man darīt, ja mans iepriekšējais darba devējs nav mani atbrīvojis no darba. Man diemžēl nav saglabājušies dokumenti par to, ka esmu atbrīvota (tas bija 2010.gads), tagad šo uzņēmumu nevaru atrast. Kur man griezties, lai tiktu tomēr atbrīvota no darba?

A
atbild:
28. jūlijā, 2014
Valsts darba inspekcija
Zaiga Strode, Konsultatīvā centra vadītāja

Informējam, ka darbiniekam jārīkojas saskaņā ar kārtību, kas noteikta 07.09.2010. Ministru kabineta noteikumu Nr.827 "Noteikumi par valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu veicēju reģistrāciju un ziņojumiem par valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām un iedzīvotāju ienākuma nodokli" 8.5 punktā:

8.5 Valsts ieņēmumu dienests, saņemot personas (darba ņēmēja) iesniegumu par darba tiesisko attiecību pārtraukšanu ar darba devēju, kurš šajos noteikumos noteiktajā kārtībā nav paziņojis Valsts ieņēmumu dienestam par attiecīgās personas darba ņēmēja statusa zaudēšanu, piecu darbdienu laikā no iesnieguma saņemšanas dienas nosūta darba devējam brīdinājumu, nosakot 15 dienu laikā no brīdinājuma saņemšanas dienas iesniegt Valsts ieņēmumu dienestā ziņas par darba ņēmējiem, tai skaitā par attiecīgā darba ņēmēja statusa zaudēšanu. Ja darba devējs noteiktajā termiņā neiesniedz Valsts ieņēmumu dienestā ziņas par darba ņēmējiem, Valsts ieņēmumu dienests, izvērtējot darba ņēmēja sniegto un Valsts ieņēmumu dienesta rīcībā esošo informāciju, reģistrē personai (darba ņēmējam) darba ņēmēja statusa zaudēšanu (ziņu kods – 29) ar datumu, kad Valsts ieņēmumu dienestā saņemts personas iesniegums par darba tiesisko attiecību pārtraukšanu ar darba devēju.

Darba inspekcija, saņemot fiziskas personas iesniegumu par darba tiesisko attiecību izbeigšanu ar uzņēmumu, kurš faktiski ir pārtraucis savu darbību, bet nav izslēgts no Uzņēmumu reģistra, pārsūta šo iesniegumu VID. Šāda kārtība ir spēkā no 2013.gada 1.marta.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas