E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4267
Lasīšanai: 2 minūtes

Par SIA likvidēšanas iespējām

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
24. aprīlī, 2014
Artis Krauze

2007.gadā dibināts SIA, kuram ir divi līdzīpašnieki. 2013.gadā bija jāatjauno paraksta tiesības, bet viens no līdzīpašniekiem bija jau pametis Latviju. Uz šo brīdi nav iespējams ne nodot gada pārskatu, ne likvidēt uzņēmumu. Ja parakstu tiesības nevar atjaunot bez otra līdzīpašnieka, iesakiet, kā rīkoties, lai varētu likvidēt SIA?

A
atbild:
25. aprīlī, 2014

No jautājuma var saprast, ka abi īpašnieki arī ir SIA valdes locekļi ar paraksta tiesībām un tiesībām pārstāvēt sabiedrību tikai kopīgi (koppārstāvība). Šie biedri no sava vidus var pilnvarot vienu biedru vai vairākus biedrus slēgt noteiktus darījumus vai noteikta veida darījumus. Trešās personas griba uzskatāma par izteiktu attiecībā uz sabiedrību, ja tā izteikta vismaz vienam tās biedram, kas ir tiesīgs pārstāvēt sabiedrību. Tātad viens risinājums ir no pazudušā biedra saņemt pilnvaru. Savukārt jebkuras izmaiņas sabiedrības biedra pārstāvības pilnvarojumā piesakāmas ierakstīšanai Komercreģistrā. Šos pieteikumus ir pienākums parakstīt visiem sabiedrības biedriem. 

Otra iespēja ir celt tiesā prasību saskaņā ar Komerclikuma 93.pantā "Pārstāvības atņemšana" noteikto: 

(1) Sabiedrības biedra pārstāvību, pamatojoties uz pārējo biedru attiecīgu prasību, var atņemt ar tiesas nolēmumu, ja tam ir svarīgs iemesls. 

(2) Par svarīgu iemeslu it īpaši uzskatāms rupjš pārkāpums pienākumu izpildē, kā arī nespēja pienācīgi veikt sabiedrības pārstāvību. 

Ir arī citi risinājumi, kas noteikti Komerclikumā. 

Klasiska sabiedrības likvidācija šajā gadījumā nav iespējama, jo likvidatori piesakāmi ierakstīšanai Komercreģistrā. Šo pieteikumu ir pienākums parakstīt visiem sabiedrības biedriem.

Lai apsvērtu Jums izdevīgāko risinājumu, iesakām vērsties pie jurista.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas