E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4264
Lasīšanai: 2 minūtes

Personvārda rakstība dažādu valstu dokumentos var atšķirties

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
24. aprīlī, 2014
Agnese

Atsaucoties uz konsultācijā 4237 sniegto atbildi, vēlos uzzināt, vai tomēr nav piemērojams MK noteikumu Nr.114 55. un 58.pants, lai uzvārda atveide visos dokumentos būtu vienāda, šajā gadījumā ar izskaņu -če?

A
atbild:
28. aprīlī, 2014
Edīte Brikmane
LV portāls
Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde
Laura Laiva, Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja

No iepriekšējā jautājuma saprotams, ka bērnam ir izdota dzimšanas apliecība citā valstī, bet personu apliecinošu dokumentu – pasi – un personas apliecību izdos Latvijā.

Kā norāda Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Laura Laiva, tas, ka uzvārda rakstība dažādās valstīs izdotos dokumentos atšķiras, nav nekas neparasts, jo katra valsts savus dokumentus izdod valsts valodā un katrā valstī ir sava kārtība gan savu valstspiederīgo, gan ārvalstnieku personvārdu rakstībai. 

PMLP personvārdus Iedzīvotāju reģistrā ieraksta saskaņā ar Latvijas tiesību aktos noteikto: 

  • Ja persona ir ārzemnieks – ierakstu veic latīņalfabētiskajā rakstībā saskaņā ar ierakstu ceļošanas dokumentā (nosaka Iedzīvotāju reģistra likums).  
  • Ja persona ir Latvijas pilsonis (neatkarīgi no tā, vai ir arī citas valsts pilsonis) - saskaņā ar latviešu valodas pareizrakstības normām. To nosaka Valsts valodas likums un Ministru kabineta 2004.gada 2.marta noteikumi Nr.114 "Noteikumi par personvārdu rakstību un lietošanu latviešu valodā, kā arī to identifikāciju". Ja konkrētais gadījums nav aprakstīts minētajos noteikumos, ierakstu veic saskaņā ar Latviešu valodas aģentūras atzinumu par personvārda rakstību. 

Latvijā kompetentā iestāde personvārdu rakstībā latviešu valodā ir Latviešu valodas aģentūra, kuras atzinums par personvārda rakstību ir saistošs PMLP, ierakstot ziņas par personu Iedzīvotāju reģistrā un pēc tam arī personu apliecinošā un ceļošanas dokumentā. Tāpēc ar savu jautājumu, norādot arī pilnu uzvārdu, iesakām vērsties Latviešu valodas aģentūrā, zvanot pa tālruni 67225879 vai rakstot uz e-pasta adresi: konsultacija@valoda.lv

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas