E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4257
Lasīšanai: 2 minūtes

Bāriņtiesa lemj, ievērojot bērna intereses

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
24. aprīlī, 2014
Kristaps Samtiņš

Vai un no kāda vecuma Bāriņtiesa var vadīties no bērna paustā viedokļa un interesēm? Vai ir kāds vecuma limits vai nepieciešams kāds psihologa vai kāda cita eksperta atzinums, lai varētu Bāriņtiesa savu lēmumu balstīt uz bērna pausto?

A
atbild:
24. aprīlī, 2014
Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija
Līga Tetere, Bāriņtiesu un audžuģimeņu departamenta galvenā inspektore

Jautājumā par lēmumu pieņemšanu norādāms, ka bāriņtiesai visos gadījumos lēmumi jāpieņem, vadoties no bērna labākajām interesēm. Minētais princips noteikts Bāriņtiesu likuma 4.panta otrajā daļā -  bāriņtiesa prioritāri nodrošina bērna tiesību un tiesisko interešu aizsardzību. 

Jautājumā par bērna viedokļa respektēšanu jāuzsver, ka tiesības bērnam paust savas domas un viedokli ir nostiprinātas gan starptautiskajos tiesību aktos, piemēram, ANO Konvencijā par bērnu tiesībām, gan nacionālajos tiesību aktos, piemēram, Bērnu tiesību aizsardzības likumā. Tomēr nevienā no šiem dokumentiem nav noteiktas vecuma robežas  bērna tiesībām paust savus uzskatus un piedalīties lēmumu pieņemšanā attiecībā uz viņiem, jo ir skaidrs, ka bērni spēj formulēt savu viedokli un arī to dara  ļoti agrīnā vecumā.

Likumdošanā likts uzsvars uz diviem kritērijiem, kas jāņem vērā, izlemjot, cik liela nozīme ir piešķirama bērna viedoklim konkrētā lietā, proti, bērna vecums un briedums. Jāņem vērā, ka ne vienmēr bāriņtiesas pieņemtais lēmums sakritīs ar bērna izteikto viedokli. 

Likumdošana paredz vairākus veidus, kā var tikt noskaidrots bērna viedoklis un uzskati. Proti, tas var notikt, gan tieši uzklausot bērnu, gan ar speciālista (piemēram, psihologa) vai attiecīgas organizācijas starpniecību ar nolūku sniegt bērnam vislabāko iespējamo veidu, kā paust savu viedokli, ievērojot bērna vislabākās intereses.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 88 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas