E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4237
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1
1
1

Lietuviešu personvārdi latviešu valodā

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. aprīlī, 2014
Agnese

Kā latviešu valodā tiks atveidots meitas uzvārds Latvijas pilsones pasē, ja dzimšanas apliecībā tas būtu ar 1) galotni -ė (e ar punktiņu augšā) vai arī 2) galotni -e (bez punktiņa), savukārt tēva uzvārds ir ar izskaņu -čius (lietuviešu izcelsmes).

A
atbild:
24. aprīlī, 2014
Edīte Brikmane
LV portāls

Citvalodu personvārdu rakstību un lietošanu latviešu valodā nosaka Ministru kabineta 2004.gada 2.marta noteikumi Nr.114 „Noteikumi par personvārdu rakstību un lietošanu latviešu valodā, kā arī to identifikāciju”.

Ņemot vērā šo noteikumu 4.2.nodaļā  „Personvārdu atveide no lietuviešu valodas” norādīto, sieviešu personvārdu lietuviešu galotni ė latviešu valodā atveido ar īsu patskani e. Piemēram, lietuviešu personvārds Eglė latviešu rakstībā ir Egle.

Lietuviešu sieviešu uzvārdus latviešu valodā atveido ar īpašām izskaņām atbilstoši tēva vai vīra uzvārdam. Ja tēva uzvārdam ir trīs zilbes vai vairāk un galotne  -ius, meitas uzvārda galotne būs -ūte.  Ja uzvārdā ir tikai divas zilbes, latviskotā galotne būs ar īso u: -ute. Taču ir pieļaujams, ka lietuviešu izcelsmes uzvārdu atveido, ņemot vērā latviešu valodas sieviešu uzvārdu galotnes, tādā gadījumā meitas uzvārda galotne būs -ča.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas