E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4233
Lasīšanai: 2 minūtes

Parādsaistības tāpat vien nezūd

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. aprīlī, 2014
Jānis

Labdien! Man ir divi izpildraksti par kredītiem, nodokļu grāmatiņa iesniegta darba devējam. Alga aprēķināta bija 490 eiro. Pēc nodokļu atrēķināšanas paliek 351 eiro, ņemot vērā izmaiņas CPL, man jāsaņem minimālā alga 320 eiro (neto), bet pēc izpildrakstiem darba vietai bija jānosūta 31 eiro. Lūdzu, pasakiet, vai es esmu pareizi visu aprēķinājis? Gadījumā ja pēc nodokļu atrēķināšanas nesanāktu 320 eiro minimālā alga (neto), tad pēc izpildrakstiem neko atvilkt nedrīkst. Vai pareizi?

A
atbild:
22. aprīlī, 2014
Zaida Kalniņa
LV portāls

Jūs esat pareizi sapratis, ka parādniekam, atrēķinot nodokļus un veicot ieturējumus, ir saglabājami ienākumi minimālās algas apmērā – 320 eiro.

Taču likums nekādā gadījumā strikti nenosaka, ka parādnieks, kura ienākumi pēc nodokļu nomaksas ir minimālās algas vai pat mazākā apmērā, nedrīkstētu iespēju robežās savas parādsaistības segt. Tas nozīmē, ka parādi ir un paliek paša parādnieka atbildība un no parādu nomaksas neviens likums nevienu parādnieku neatbrīvo.

Jāatceras, ka tiesu izpildītājs, saņemot no darba devēja izziņu, ka no konkrētā parādnieka darba algas ieturējumus parādu nomaksai parādnieks nav gatavs atbalstīt, par situāciju informēs kreditorus. Kreditoriem likums garantē tiesības tādā gadījumā vērst piedziņu pret parādnieka kustamo mantu un nekustamo īpašumu.

Tas nozīmē, ka Jums būtu nopietni jāapsver savs lēmums – turpināt kārtot parādsaistības no algas vai ļaut rīkoties kreditoram, vēršot piedziņu pret mantu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas