E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4231
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Pensijas
1
1

Politiski represētajiem indeksēs visu pensiju

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. aprīlī, 2014
vanda lagune

Esmu dzimusi 1951.gada 9.augustā Vorkutā. Man ir piešķirts politiski represētas personas statuss. Pensiju sāku saņemt 188ls un piemaksu 24.50ls 30.06.2010.g. Lasīju, ka būs pielikums pie pensijām, ko sāka saņemt 2010.g. Ļoti gribu, lai tiktu pārskatīta mana pensija. Stāžs man ir 41gads.

A
atbild:
22. aprīlī, 2014
Lidija Dārziņa
LV portāls

Šogad 1.oktobrī ir paredzēta pensiju indeksācija pensijām līdz 285 eiro. Politiski represētajiem pensijas indeksēs neatkarīgi no pensijas apmēra.  

Tiesībsargs ir iesniedzis valdībai un Saeimai atzinumu, norādot, ka personas, kuras pensionējušās finanšu krīzes laikā, saņem ievērojami mazāku pensiju nekā personas ar tādu pašu darba stāžu, sociālajām iemaksām un vecumu, kas pensionējušās ekonomiskās izaugsmes gados. Atšķirību iemesls ir piemērotais kapitāla indekss, kas finanšu krīzes gados bija negatīvs. 

Vai šajā ziņā attiecībā uz piešķirtajām pensijām, kuras ietekmēja (samazināja) krīzes gadu negatīvie indeksi, būs kādas korekcijas, vēl nav zināms, pagaidām tāda lēmuma nav. 

Jāpiebilst, ka uz tām pensijām, kuras piešķīra 2010.gadā, krīzes indeksu ietekme nebija liela, jo, pensiju aprēķinot, to ietekmēja tikai 2009.gada negatīvais indekss – koeficients mazāks par skaitli viens (0,9622). Turpmākajos gados krīzes indeksi piešķirto pensiju apmēru ietekmēja (samazināja) daudz vairāk. 

Jums pensija ir piešķirta 2010.gadā un tad vēl noteica arī piemaksu par katra darba stāža gadu (mēnesī 1 eiro par katru gadu). Kopš 2012.gada, piešķirot pensiju, piemaksa vairs netiek noteikta, taču līdz tam piešķirtā tiek maksāta. 

Pensijas neapliekamais minimums ir 235 eiro mēnesī. Politiskai represētajām personām ir nodokļa papildu atvieglojums - 154 eiro mēnesī.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas