E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4224
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Pensijas
1
1

Pensija piecus gadus ātrāk – politiski represētām personām

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. aprīlī, 2014
Irina Kozlovska

Labdien! Gribu uzzināt, vai man ir tiesības uz priekšlaicīgu pensiju 57 gados kā represētā meitai? Manu tēvu 1949.gadā izsūtīja uz Omskas apgabalu, un 1958.gada aprīlī piedzimu es. 1960.gadā atgriezāmies Latvijā. Manam tēvam skaitās represētā statuss. Paldies.

A
atbild:
22. aprīlī, 2014
Lidija Dārziņa
LV portāls

Politiski represētās personas, kuru apdrošināšanas stāžs nav mazāks par 30 gadiem, var pieprasīt vecuma pensiju piecus gadus pirms likumā noteiktā vecuma, šogad - no 57 gadiem un 3 mēnešiem.

Tātad, lai būtu tiesības uz vecuma pensiju piecus gadus ātrāk par likumā “Par valsts pensijām” noteikto pensionēšanās vecumu (šogad 57 gadi un 3 mēneši, jo pensionēšanās vecums katru gadu pieaug par trim mēnešiem un šogad tas ir 62 gadi un 3 mēneši), ir jāiegūst politiski represētās personas statuss.

To piešķir (arī izsūtījumā dzimušiem bērniem) saskaņā ar likumu „Par politiski represētās personas statusa noteikšanu komunistiskajā un nacistiskajā režīmā cietušajiem”.

Politiski represētās personas statuss jākārto Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē. Informācija atrodama PMLP mājaslapā, tajā norādītas arī šīs iestādes nodaļu adreses.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 63 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas