E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4222
Lasīšanai: 4 minūtes
7
7

Atlaišanas pabalsts darbinieku skaita samazināšanas gadījumā pienākas

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. aprīlī, 2014
Ieva Palva

Labdien. Ja darbā atbrīvo sakarā ar štata vietas likvidēšanu, vai darba devējam ir jāizmaksā atlaišanas kompensācija? Tika piedāvāts cits amats tajā pat darba vietā. Vai atlaišanas pabalsts un atvaļinājuma kompensācija ir jāizmaksā atlaišanas dienā? Darba devējs izmaksāja algu par pagājušo mēnesi parastās ikmēneša algas apmērā un saka, ka visas kompensācijas jau ir izmaksātas. Taču tā bija tikai darba alga. Pagaidām no darba vēl neesmu atbrīvota, taču tas notiks tuvāko nedēļu laikā. Kur var lūgt palīdzību, lai darba devējs tomēr izmaksātu atvaļinājuma kompensāciju un atlaišanas pabalstu, ja tāds pienākas? Jo darba devējs apgalvo, ka viss, kas bija jāizmaksā, jau ir izmaksāts, taču neesmu saņēmusi neko vairāk kā ikmēneša algu. Paldies!

A
atbild:
22. aprīlī, 2014
Zaida Kalniņa
LV portāls

No apraksta varētu secināt, ka darba devējs darba attiecības piedāvā pārtraukt atbilstoši Darba likuma 101.panta 1.daļas 9.punktam – darbinieku skaita samazināšana.

Ja darba attiecības tiek pārtrauktas un Jūs vairs neturpināsiet darbu šajā uzņēmumā citā amatā, tad, pamatojoties uz Darba likuma 112.pantu, ja darba koplīgumā vai darba līgumā nav noteikts lielāks atlaišanas pabalsts, uzteicot darba līgumu 101.panta pirmās daļas 6., 7., 8., 9., 10. vai 11.punktā noteiktajos gadījumos, darba devējam ir pienākums izmaksāt darbiniekam atlaišanas pabalstu šādā apmērā:

1) viena mēneša vidējās izpeļņas apmērā, ja darbinieks pie attiecīgā darba devēja bijis nodarbināts mazāk nekā piecus gadus;

2) divu mēnešu vidējās izpeļņas apmērā, ja darbinieks pie attiecīgā darba devēja bijis nodarbināts piecus līdz 10 gadus;

3) triju mēnešu vidējās izpeļņas apmērā, ja darbinieks pie attiecīgā darba devēja bijis nodarbināts 10 līdz 20 gadus;

4) četru mēnešu vidējās izpeļņas apmērā, ja darbinieks pie attiecīgā darba devēja bijis nodarbināts vairāk nekā 20 gadus.

Tā kā darba attiecības vēl nav izbeigtas, nav pamata teikt, ka Jūs esat apkrāpta. Darba likumā paredzēts, ka galīgo aprēķinu darba devējs izmaksā pēdējā darba dienā. Galīgajā aprēķinā ietilpst: alga par pēdējo nostrādāto periodu, neizmantotā atvaļinājuma kompensācija un atlaišanas pabalsts iepriekš norādītajā apmērā.

Jums būtu jālūdz darba devējs iepazīstināt ar rīkojumu par darba attiecību ar Jums pārtraukšanu. Vēlams šo lūgumu izteikt rakstveidā, turklāt norādot uz iepriekšminētajām Darba likumā noteiktajām darbinieka tiesībām. Vēl būtu ieteicams lūgt grāmatvedībai sagatavot un pēdējā darba dienā  izsniegt Jums galīgā aprēķina lapu. Nepieciešamības gadījumā šie dokumenti var kalpot kā apliecinājums prasības pieteikumam tiesā.

Ja pēdējā darba attiecību dienā darba devējs pārkāpj likumu un Jums pienākošos atlīdzību neizmaksā, Jūs varat doties uz Valsts darba inspekciju, kas uzrauga un kontrolē darba tiesisko attiecību un darba aizsardzības normatīvo aktu prasību ievērošanu. Inspekcijas konsultatīvie tālruņi – 67186522, 67186523, anonīmais uzticības tālrunis – 67312176.

Vēl varat doties uz bezmaksas konsultāciju pie Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības darba tiesību konsultantiem, kuru kontaktus varat atrast šeit

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas